У Кремлі прокоментували затримання Навального. Запевняють, що Путін не причетний, і випускати не збираються

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

У Кремлі запевняють, що президент Росії Володимир Путін не має жодного відношення до затримання опозиціонера Олексія Навального після його повернення до РФ.

Про це заявив його речник Дмитро Пєсков, пише BBC.

«Оскільки йдеться про громадянина РФ, наявність претензій до нього в звʼязку з невиконанням законних правил не має ніякого відношення до президента Росії. І не потрібно ніяк це асоціювати з президентом. Різні твердження щодо того, що хтось когось боїться — це абсолютна нісенітниця», — зазначив він.

За його словами, заклики Навального до росіян виходити на вулиці є «тривожними». Але оцінку цьому мають дати відповідні органи. Водночас у Кремлі підкреслюють, що не виконуватимуть вимоги Заходу відпустити Навального, бо не мають на це повноважень.

«Це внутрішня справа — і ми нікому не дозволимо в неї втручатися. І не маємо наміру прислухатися до таких заяв. Разом з тим, ми, як і раніше, зацікавлені в добрих відносинах, які жодним чином не індексуються одним окремо взятим громадянином», — пояснив Пєсков.

Він зазначив, що у Федеральної служби виконання покарань не було питань до Навального доти, доки він перебував у клініці «Шаріте». Але після того, як його виписали, він продовжував перебувати в Німеччині і не повертався до Росії.

  • 25 грудня ФСВП пригрозила політику позбавленням волі, якщо він не зʼявиться в московське відділення, щоб відмітитися. У Навального до 30 грудня 2020 року тривав випробувальний термін у справі про розкрадання коштів компанії «Ів Роше». 12 січня ФСВП просила для Навального реальний термін замість умовного. Сам Навальний назвав це покаранням за те, що він вижив.
  • 17 січня в московському аеропорту «Шереметьєво» на паспортному контролі затримали російського опозиціонера Олексія Навального після повернення з Берліну, де він проходив лікування через отруєння «Новачком». Його доставили у відділок поліції, де він провів ніч. Адвокатів до політика не пустили.
  • 18 січня Хімкинський суд Москви заарештував Навального на 30 діб, до 15 лютого. Про арешт просила Федеральна служба виконання покарань, адже політик з 23 вересня не зʼявлявся відмічатися — у нього умовний термін у справі «Ів Роше».