Глави Євроради і радник Байдена закликали Росію негайно звільнити Навального, а країни Балтії пригрозили санкціями

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Глава Європейської ради Шарль Мішель, високий представник ЄС із закордонних справ Жозеп Боррель та глава Держдепартаменту США Майкл Помпео закликали Росію негайно звільнити затриманого в аеропорту опозиціонера Олексія Навального. До їхніх заяв доєдналися радник обраного президента США Джо Байдена, а також ряд країн ЄС.

«Російська влада повинна поважати права Навального і негайно звільнити його. Політизація судової системи неприпустима», — наголосив Боррель.

Мішель теж підкреслив, що затримання опозиціонера — неприпустиме.

США теж засудили затримання Навального і закликають негайно звільнити його, йдеться в заяві глави Держдепартаменту США Майкла Помпео, оприлюдненому на сайті відомства.

«Упевнені в собі політичні лідери не бояться конкуруючих голосів, не здійснюють насильства або незаконного затримання політичних опонентів», — підкреслив він.

Джейк Салліван, якого Байден призначить радником з нацбезпеки після інавгурації, заявив, що російська влада повинна негайно відпустити Навального. «Навального слід негайно звільнити, а винні в жахаючому замаху на його життя повинні бути притягнути до відповідальності. Атаки Кремля на Навального — це не просто порушення прав людини, це образа народу Росії, який хоче, щоб його голос почули», — наголосив Салліван.

Премʼєр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що Євросоюз має негайно відреагувати на затримання. «Затримання Навального — це чергова спроба залякати демократичну опозицію в Росії. Необхідна швидка й однозначна відповідь на рівні ЄС. Повага прав громадян — наріжний камінь демократії», — написав глава польського уряду.

Звільнення Навального також вимагають країни Балтії, про це йдеться у спільній заяві Міністерств закордонних справ Латвії, Литви й Естонії. В іншому випадку, підкреслили в заяві, Євросоюз повинен розглянути санкції проти Росії.

«Затримання Навального є абсолютно неприйнятним. Ми вимагаємо від російської влади його негайного звільнення. Євросоюз повинен реагувати швидко, якщо він не буде звільнений, то треба розглянути введення санкцій проти Росії у звʼязку з цією акцією», — йдеться в заяві, яку оприлюднив глава МЗС Латвії Едгар Ринкевич.

Також затримання Навального розкритикували Канада та інші держави-члени Євросоюзу, зокрема, Франція, Австрія та Чехія.

Джерела ТАСС у Брюсселі повідомили, що 18 січня затримання опозиціонера буде обговорюватися в Європарламенті, а 25 січня — у Раді ЄС.

Нагадаємо, напередодні в московському аеропорту «Шереметьєво» на паспортному контролі затримали російського опозиціонера Олексія Навального після повернення з Берліну, де він проходив лікування через отруєння «Новачком». Його доставили у відділ поліції Хімок, де він провів ніч. Адвокатів до політика не пустили.

25 грудня ФСВП пригрозила політику позбавленням волі, якщо він не зʼявиться в московське відділення, щоб відмітитися. У Навального до 30 грудня 2020 року діяв випробувальний термін у справі про розкрадання коштів компанії «Ів Роше». 12 січня ФСВП просила для Навального реальний термін замість умовного. Сам Навальний назвав це покаранням за те, що він вижив.