Американські праворадикали закликають до збройного повстання через менш помітні інтернет-ресурси та не радять діяти в день інавгурації

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Американські праворадикали закликають до збройного повстання через менш помітні інтернет-ресурси та не радять діяти в день інавгурації

@SophNar0747 / Twitter

Екстремістські угруповання США після серії банів у великих соцмережах та фактичного блокування платформи Parler почали закликати до заворушень на менш помітних ресурсах — у низці подкастів і на іміджбордах, та не радять діяти в день інавгурації Джо Байдена

Про це повідомляє Axios.

Після провалу підготовки до насильницьких виступів 6 січня, коли натовпи прибічників Дональда Трампа увірвалися до Капітолія у Вашингтоні, спецслужби почали відслідковувати повідомлення про підготовку подальших заворушень у мережі.

Дослідники екстремізму в США повідомляють, що на відміну від штурму Капітолія, який планувався цілком відкрито у великих соцмережах, майбутні безпорядки обговорюють у більш непомітних закутках мережі.

Зокрема, праворадикальні збройні групи на кшталт Boogaloo почали агітувати за заворушення 17 січня на іміджбордах. Інші організатори ведуть роботу через Telegram, подкасти та стрімінгові відеосервіси.

Дедалі частіше радикали пропонують уникати дій у день інавгурації, оскільки правоохоронці до цього готові. Угруповання Proud Boys із 30-тисячним членством при цьому поширюють думку, що будь-які розмови про збройні виступи 20 січня — це запланована урядом провокація, в якій хочуть звинуватити праворадикалів.

Дослідницька організація Zignal Labs повідомляє, що протягом останніх днів у соцмережах виявили понад 50 тис. повідомлень, у яких насильницькі акції протесту в день інавгурації представлені як змова лівих організацій, що має на меті посилення державного контролю за обігом зброї.