Глава МОЗ Степанов запевнив, що Україна отримає понад 900 тис. доз вакцини від коронавірусу протягом місяця

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Фракція «Слуга народу» провела з міністром охорони здоров’я Максимом Степановим онлайн-зустріч, під час якої обговорили закупівлю вакцин, подальшу стратегію щодо карантину й обіцяне підвищення зарплат медикам.

Про це повідомив на своїй сторінці у Facebook голова парламентського Комітету з питань здоровʼя нації, нардеп «Слуги народу» Михайло Радуцький.

«Міністр запевнив, що вакцинація розпочнеться у другій половині лютого. За його словами, ми очікуємо на поставку 910 тисяч доз вакцини», — розповів він.

Також Радуцький процитував Степанова, за словами якого до України завезуть 700 тисяч доз китайської вакцини CoronaVac, якщо під час випробувань буде підтверджена її ефективність на рівні 70%. Ще 210 тисяч доз вакцини Pfizer—BioNTech Україна отримає у першій половині лютого в межах ініціативи СOVAX.

«Дуже сподіваюсь, що вакцина з’явиться у заявлені міністром терміни. У більшості країн Європи вакцинувалось менше за 1% громадян. Розпочавши щеплення на початку лютого, ми маємо шанс наздогнати інші європейські країни за темпами вакцинації», — зазначив нардеп.

Також під час зустрічі зі Степановим «Слуги народу» обговорили жорсткий карантин.

«Міністерство поки що не проводило аналіз ефективності більш жорстких карантинних обмежень, які почали діяти з 8 січня. Міністр пообіцяв публічно відзвітувати про результати після 24 січня. На мій погляд, це важливо. Але наполягати на продовженні обмежень МОЗ не планує. З 25 січня країна повернеться до адаптивного карантину», — наголосив Радуцький.

Ще одним питанням, яке порушили під час зустрічі, стали доплати медичним працівникам.

«У першому кварталі 2021 року продовжить діяти система доплат, запроваджена минулого року. А з 1 квітня до тарифу медичних послуг заплановано включити певний цільовий відсоток на оплату медикам», — розповів він, уточнивши, що пропозиція відраховувати медикам з кожної наданої послуги надійшла з Комітету з питань здоров’я нації.