Ляшко гарантував, що українців почнуть прищеплювати від COVID-19 в лютому — можливо, навіть вакциною Pfizer

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Ляшко гарантував, що українців почнуть прищеплювати від COVID-19 в лютому — можливо, навіть вакциною Pfizer

Синиця Олександр / УНІАН

Головний санітарний лікар Віктор Ляшко гарантує, що вакцинація від коронавірусу почнеться в Україні у лютому.

Про це він розповів у інтервʼю «Лівому берегу».

«От вам гарантія головного державного санітарного лікаря: вакцина в країні буде. Думаю, у лютому місяці», — сказав він. За словами Ляшка, для цього створено 375 мобільних бригад, які проводитимуть щеплення.

Також Ляшко припустив, що вже у лютому українців можуть прищеплювати вакциною розробки компаній Pfizer та BioNTech. Він розповів, що під час запиту на отримання вакцини у рамках Глобальної ініціативи вакцинації проти коронавірусу (COVAX) Глобальний альянс імунізації (GAVI) попросив українську владу вказати пріоритетність, яку вакцину Україні краще використовувати — з температурою зберігання від +2 до +8 °C або ж від –20 до –80 °C.

«Враховуючи наявну державну інфраструктуру, ми написали, що для нас пріоритетом є +2... +8 °C. Такий продукт, якщо він зʼявляється, спокійно може прийняти ДП «Укрвакцина» — одразу майже всю партію — і спокійно розвезти по складах у холодильники. Це для нас буде рутинна процедура», — зазначив Ляшко.

При цьому, Україна також зазначила в заявці, що готова отримати і мРНК-вакцину з температурою зберігання від –20 до –80 °C. «І от 6 січня ми отримали лист від GAVI з проханням підтвердити, що Україна дійсно спроможна прийняти вакцину мРНК, бо COVAX готовий найближчим часом поставити нам орієнтовно 100 тисяч доз цієї вакцини, щоб ми могли розпочати перший етап вакцинації», — розповів заступник голови МОЗ.

За словами Ляшка, це може бути й вакцина розробки американської компанії Moderna. «Але швидше Pfizer, оскільки COVAХ працює з вакцинами, в яких є дозвіл від ВООЗ на екстрене використання. А єдина мРНК-вакцина, що отримала такий дозвіл, це Pfizer», — зазначив він.

Заступник міністра підсумував, що Україна вже надіслала документи на цю поставку. З 18 до 28 січня їх має опрацювати GAVI, і потім ухвалити рішення, чи надавати Україні цю вакцину, і вже після цього надійдуть перші партії.

  • На сьогодні Україна домовилася лише про придбання партії у 1,9 млн доз вакцини китайської компанії Sinovac. Українська фармакологічна компанія «Лекхім» планує постачити в Україну першу партію китайської вакцини від коронавірусу CoronaVac від Sinovac Biotech у лютому або на початку березня. Компанія хотіла провести в Україні третій етап випробувань китайської вакцини від коронавірусу, що дозволило б швидше і дешевше отримати препарат, але цю можливість втратили через МОЗ. «Лекхім» планує виробляти китайську вакцину в Україні у 2022 році.
  • Раніше ЗМІ повідомляли, що Sinovac показала 50% ефективності на випробуваннях у Бразилії, але за договором з Україною ефективність повинна становити 70%. Міністр охорони здоровʼя каже, що якщо ефективність буде менше ніж 70%, Україні повернуть гроші. Він зазначає, що Sinovac ще не оприлюднила остаточні висновки, а для ВООЗ ефективності понад 50% достатньо, щоб підтвердити дієвість вакцини.