«Слуга народу» Ясько заявила про тиск на неї після відмови голосувати за призначення Шкарлета. У фракції відмовляються це коментувати

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
«Слуга народу» Ясько заявила про тиск на неї після відмови голосувати за призначення Шкарлета. У фракції відмовляються це коментувати

Струмковський Володимир / УНІАН

Колишня очільниця української делегації в Парламентській асамблеї Ради Європи (ПАРЄ), нардеп «Слуги народу» Єлизавета Ясько, яка раніше заявила про тиск з Офісу президента, розповіла, що до цього отримувала «попередження» від колег по фракції, керівництва ОП і Верховної Ради.

Про це вона сказала в коментарі «Радіо Свобода».

Депутат заявила, що тиск на неї чинився зокрема після того, як вона не підтримала призначення Сергія Шкарлета міністром освіти і науки та не голосувала за представників Верховної Ради у конкурсній комісії з обрання голови Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП).

«Щодо САП там же ж були кандидати, яких конкретно пропихували «Опозиційна платформа — За життя» з моїми колегами зі «Слуги народу», вони всі були зацікавлені самі, щоб захищати цю корупцію. […] Ось після всього цього в мене були такі різні попередження, дружні поради від різних сторін. Це й колеги по фракції, і конкретно керівництво Офісу президента, високопосадове, назвемо це так, керівництво, там є різні люди. І також керівництво Верховної Ради», — стверджує Ясько.

Ясько вважає, що саме завдяки співпраці зі «Слугою народу» ОПзЖ змогла наростити вплив після парламентських виборів 2019 року.

Коментуючи призначення главою делегації ПАРЄ Марії Мезенцевої, вона зазначила, що та «стала інструментом чиїхось брудних ігор театральних».

Водночас заступниця глави фракції «Слуга народу» Євгенія Кравчук розповіла, що призначення Мезенцевої було ініціативою винятково «Слуги народу». Але коментувати зміст заяв Ясько щодо роботи її фракції в парламенті відмовилася. Вона наголосила, що заяви є «неправдою».

«Не хочу, чесно кажучи, по суті якимось чином коментувати заяви пані Ясько, бо я переживаю за обличчя нашої делегації [в ПАРЄ] загалом, за те, щоб у нас була нормальна робота. […] Коли немає вже можливості підігрівати конфлікт на рівні делегації, то, очевидно, шукають якісь політичні заяви. Я не бачу сенсу коментувати їх по суті, бо те, що говорить пані Ліза, — неправда», — заявила Кравчук.

  • 11 січня новою головою української делегації в ПАРЄ призначили нардепа «Слуги народу» Марію Мезенцеву. Після того ексочільниця Ясько заявила, що її зняли колеги через «корупцію та девальвацію совісті». Вона вважає, що рішення про її звільнення готували заздалегідь.