Ексочільниця делегації України в ПАРЄ Ясько заявила про тиск на неї з «будівлі, де працює Єрмак»

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Ексочільниця делегації України в ПАРЄ Ясько заявила про тиск на неї з «будівлі, де працює Єрмак»

Facebook / Lisa Yasko

Колишня очільниця української делегації в Парламентській асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) Єлизавета Ясько («Слуга народу»), яку звільнили з посади 11 січня, заявила про тиск на неї з «будівлі, де працює Єрмак». Вона також припускає, що негатив у керівника Офісу президента могло викликати, зокрема, її фото з ексглавою ОП Андрієм Богданом.

Про це Ясько розповіла в інтерв’ю виданню «Новое время».

Ясько вважає, що рішення про її звільнення з делегації готували заздалегідь. «Це був зручний момент перед початком сесії ПАРЄ (25—28 січня), на якій можна протягнути новий політичний порядок у тих питаннях, де я була принципова. Однак мене здивувало, наскільки добре усе було оркестровано. На засіданні делегації майже чотири години обговорювали моє звільнення. Але це була бутафорна дискусія. Усе робилось, аби підігнати готове рішення про моє відсторонення», — розповіла Ясько.

На її думку, позиція глави комітету з міжнародних відносин Олександра Мережка щодо її звільнення походила від «посадовців Офісу президента та домовленостей з різними групами впливу».

На запитання, чи погоджував її звільнення глава ОП Андрій Єрмак, Ясько не захотіла прямо відповідати, але заявила, що «за декілька днів до звільнення мав місце прямий тиск на мене з будівлі, де нині працює Єрмак».

На запитання, чи могла світлина, на якій вона разом з ексглавою ОП Андрієм Богданом і главою виконкому Нацради реформ Міхеілом Саакашвілі, викликати негатив Єрмака, Ясько припустила, що це «можливо». Проте вона вважає, що це не головне.

«Це набагато більше, ніж просто фото з Богданом, якого, як ми знаємо, дуже не люблять у владі. Причина мого усунення — проукраїнська позиція і тверді переконання з актуальних питань», — вважає нардеп.

Ясько також вважає, що Верховна Рада «напрочуд швидко» голосує за законопроєкти та кадрові рішення, де є «корупційний інтерес чи лобістські призначення». «Я за ці речі не голосувала, і мене багато разів «попереджали» — від «дружніх» порад до тиску», — зазначила вона.

Також нардеп заявила про співпрацю «цілої низки» депутатів з «Опозиційної платформи — За життя» з Офісом президента. «Між Банковою та підконтрольними каналами [глави політради партії ОПзЖ Віктора] Медведчука налагоджена комунікація», — додала вона.