Україна, Грузія та Британія оскаржили відновлення повноважень Росії у ПАРЄ. До питання повернуться через добу

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:

У Парламентській асамблеї Ради Європи оскаржили повернення Росії до асамблеї, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Тепер розгляд питання про поновлення повноважень російської делегації відкладається на 24 години.

Як повідомила учасниця української делегації Ірина Геращенко, повноваження Росії оскаржували делегати з України, Грузії та Великої Британії.

За правилами ПАРЄ, повноваження російської делегації можуть бути заново підтверджені через добу.

Делегація матиме можливість працювати в залі протягом цього часу так само, як і всі інші делегації, але не зможе голосувати з питань, які повʼязані з її повноваженнями.

Перед цим російська делегація заявила, що подає заявку на підтвердження своїх повноважень у Парламентській асамблеї Ради Європи. Про це заявив її глава, віцеспікер Держдуми Петро Толстой, пише Інтерфакс.

«Весь день понеділка до пізнього вечора члени Парламентської Асамблеї Ради Європи були заручниками делегатів із України та Великої Британії, які внесли на розгляд 200 з гаком поправок для того, щоб затягнути прийняття резолюції, що дозволяє російській делегації повернутися в ПАРЄ і взяти участь у літній сесії», — сказав він.

Також він поскаржився на поведінку української делегації на засіданнях ПАРЄ.

«Упевнений, що тепер, просидівши багато годин у залі через влаштований паном Лідделлом-Грейнджером, Ляшком, Гончаренком, Арʼєвим та іншими товаришами троллінг (а інакше це складно назвати) учасників найстарішої і поважної організації, європейці зрозуміли, з ким мають справу», — заявив Толстой.

  • Парламентська асамблея Ради Європи підтримала резолюцію, яка змінює правила організації та ускладнює процедуру застосування санкцій, зокрема щодо Росії. Фактично це дає змогу російській делегації повернутися до роботи як повноцінному члену. За таке рішення проголосували 118 членів ПАРЄ, проти були 62, утрималися 10.
  • Після такого рішення ПАРЄ українська делегація може призупинити свою участь в асамблеї, заявила в.о. голови комітету Верховної Ради з питань євроінтеграції Марія Іонова.
  • У 2014 році делегацію РФ позбавили права голосу в ПАРЄ за анексію Криму та усунули з усіх керівних органів. Російська делегація після цього не присутня на сесіях, а Москва перестала сплачувати членські внески в ПАРЄ та Раду Європи.