Головнокомандувач ЗСУ: Загибель морпіхів під Зайцевим — наслідок порушення заборони ходити в «сіру зону»

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Головнокомандувач ЗСУ: Загибель морпіхів під Зайцевим — наслідок порушення заборони ходити в «сіру зону»

Ратинський В'ячеслав / УНІАН

Загибель морпіхів під Зайцевим Донецької області в липні 2020 року сталась через порушення заборони на вихід до «сірої зони». За словами головнокомандувача ЗСУ, командир розвідників Дмитра Красногрудя та Ярослава Журавля не давав їм завдань і не знав, що вони самовільно пішли в район Зайцевого.

Про це генерал-полковник Руслан Хомчак розповів у інтерв’ю виданню «Обозреватель».

За словами головнокомандувача, загибелі трьох військових — Дмитра Красногрудя, а потім Ярослава Журавля та Миколи Іліна — «взагалі могло не статися». Красногрудь, Журавель і ще двоє матросів «полізли, куди заборонено».

«Є припущення, що вони хотіли провести розвідку, ще щось. Але ми вже не дізнаємося, оскільки їх серед нас уже немає», — сказав Хомчак.

Він розповів, що ініціаторами вилазки стали Красногрудь і Журавель, «хоча їм ніхто не давав ніяких розпоряджень» і вони «порушили всі накази, які були». Командир батальйону «не знав», що його підлеглі пішли в «сіру зону».

Після того як Красногрудь підірвався на розтяжці, Журавель із двома іншими матросами рушили на позиції, де про все доповіли командиру батальйону. Після нападу на рятувальну операцію дістав поранень Журавель, і група повернулася без нього. Причини, з яких командир другої групи залишив Журавля, невідомі, і це питання розслідується в межах кримінального провадження.

«Рішення ухвалює той, хто відповідає за ту територію й ту операцію... І якщо хтось із «диванних воїнів» думає, що це президент вирішив «залишити» військовослужбовця — це не так», — додав він.

Оскільки безпілотник зафіксував, що Журавель вижив і надає собі медичну допомогу, командир відправив вже третю групу для евакуації — до неї увійшли лейтенант, який ходив із Журавлем e другій групі, і двоє матросів, які ходили в першій, а також медик Микола Ілін, який загинув у ході операції.

«Я вам гарантую, якби бачили, де він точно перебуває, то пішла б іще одна група. Але знаючи, що балка мінувалася і нами, і противником протягом декількох років, не можна було відправляти людей на вірну смерть» — пояснив відсутність чергової операції Хомчак.

На його думку, якби Красногрудь і Журавель не пішли в розвідку, цих смертей би не сталося.

«Все почалося з їхнього порушення. Це синдром військових. Таке буває на війні... Я це знаю», — сказав головнокомандувач.

При цьому військовий волонтер Роман Донік заперечує слова головнокомандувача ЗСУ, посилаючись на переписку одного з загиблих. Він пообіцяв передати ці матеріали до ДБР.