Батько загиблого військового Журавля каже, що суд зобовʼязав ДБР відкрити справу проти Зеленського

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Батько загиблого військового Журавля каже, що суд зобовʼязав ДБР відкрити справу проти Зеленського

Остап Підкова / Facebook

Печерський районний суд Києва задовольнив скаргу батька загиблого військовослужбовця Ярослава Журавля Сергія Журавля, зобов’язавши ДБР відкрити провадження щодо верховного головнокомандувача Володимира Зеленського. Батько військового звинувачує президента в бездіяльності, яка призвела до загибелі його сина.

Про це Сергій Журавель повідомив у коментарі «Радіо Свобода».

Раніше він звертався до ДБР та Офісу генпрокурора з вимогою відкрити провадження, однак з обох відомств отримав «відписки». Тоді він звернувся до Печерського й Шевченківського райсудів Києва.

За його словами, Печерський райсуд Києва вже ухвалив рішення, яке обов’язкове до виконання.

«Його текст уже отримали на руки, і моя довірена особа відправила його до ДБР. Через 10—12 днів має бути реакція», — сказав Сергій Журавель.

Зазначимо, відповідно до Конституції, президент в Україні — недоторканний. Тільки після процедури імпічменту проти нього можна відкрити кримінальне провадження.

Нагадаємо, 13 липня 2020 року в районі Зайцевого, повертаючись з бойового завдання, на розтяжці підірвався розвідник 35-ї бригади морської піхоти Дмитро Красногрудь. Щоб українські військові могли евакуювати його тіло на підконтрольну територію, ОБСЄ погодила з бойовиками «ДНР» коротке перемирʼя. Бойовики порушили домовленість: обстріляли групу евакуації, поранили сержанта Ярослава Журавля, він був у білому жилеті та білій касці, і вбили медика Миколу Іліна.

Тоді Зеленський взяв під особистий контроль ситуацію з убивством медика і пораненням військових та заборонив головнокомандувачу ЗСУ Хомчаку залучати особовий склад для рятувально-пошукових робіт з вогневою підтримкою у разі обстрілу з боку бойовиків. Через це поранений Журавель тривалий час залишався в «сірій» зоні без належної медичної допомоги, внаслідок чого помер від крововтрати.

Спочатку бойовики «ДНР» не дозволяли українській стороні шукати пораненого Журавля, але пізніше, 21 липня, його тіло передали українській стороні. Перед цим, 17 липня, бойовики передали тіло загиблого медика Миколи Іліна, який був громадянином Естонії.