Батько загиблого на Донбасі військового Журавля вимагає відкрити справу проти Зеленського за перевищення влади

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Батько загиблого на Донбасі військового Журавля вимагає відкрити справу проти Зеленського за перевищення влади

Остап Підкова / Facebook

Батько загиблого на Донбасі сержанта Ярослава Журавля Сергій звернувся до Офісу генерального прокурора із заявою про злочин, який вчинив Володимир Зеленський на посаді Верховного головнокомандувача.

Про це він написав у Facebook.

Сергій Журавель звинувачує Зеленського в тому, що той заборонив підрозділам ООС проводити рятувально-пошукові роботи біля Зайцевого, що призвело до загибелі Ярослава. Він вимагає, щоб прокуратура почала розслідування за ч. 4 статті 426 Кримінального кодексу України (Перевищення військовою службовою особою влади та повноважень).

Зазначимо, що, відповідно до Конституції, президент в Україні — недоторканний. Тільки після процедури імпічменту проти нього можна відкрити кримінальне провадження.

Нагадаємо, 13 липня 2020 року в районі Зайцевого, повертаючись з бойового завдання, на розтяжці підірвався розвідник 35-ї бригади морської піхоти Дмитро Красногрудь. Щоб українські військові могли евакуювати його тіло на підконтрольну територію, ОБСЄ погодила з бойовиками «ДНР» коротке перемирʼя. Бойовики порушили домовленість: обстріляли групу евакуації, поранили сержанта Ярослава Журавля, він був у білому жилеті та білій касці, і вбили медика Миколу Іліна.

Тоді Зеленський взяв під особистий контроль ситуацію з убивством медика і пораненням військових та заборонив головнокомандувачу ЗСУ Хомчаку залучати особовий склад для рятувально-пошукових робіт з вогневою підтримкою у разі обстрілу з боку бойовиків. Через це поранений Журавель тривалий час залишався в «сірій» зоні без належної медичної допомоги ,внаслідок чого помер від крововтрати.