Байден прокоментував імпічмент Трампа і закликав Сенат не забувати про інші невідкладні справи

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Байден прокоментував імпічмент Трампа і закликав Сенат не забувати про інші невідкладні справи

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Обраний президент США Джо Байден заявив, що Палата представників слідувала Конституції та совісті, коли підтримала імпічмент президента Дональда Трампа. Далі справу розглядатиме Сенат, але він не повинен забувати про свої інші невідкладні справи в такий важкий період.

Про це йдеться в заяві Байдена.

«Сьогодні члени Палати представників скористалися повноваженнями, наданими їм відповідно до Конституції, і проголосували за імпічмент і притягнення президента до відповідальності. Це було двопартійне голосування членів Палати, які слідували Конституції і своїй совісті. Далі процес буде в Сенаті», — заявив Байден і зазначив, що напад на Капітолій здійснили політичні екстремісти та внутрішні терористи, яких до насильства підбурював Трамп.

Обраний президент наголосив, що країна залишається у владі смертельного вірусу та нестабільної економіки. Він сподівається, що керівництво Сенату знайде спосіб впоратися зі своїми конституційними обовʼязками щодо імпічменту, а також буде працювати над іншими невідкладними справами країни. Зокрема, над затвердженням його кандидатів на ключові посади, програмою вакцинації та відновленням економіки.

«Занадто багато наших співвітчизників-американців страждали за останній рік, щоб відкласти цю невідкладну роботу», — наголосив Байден.

За імпічмент Трампа Палата представників проголосувала 13 січня. Далі справа йде в Сенат, де її розглядатимуть у форматі судового засідання. Кожна сторона має право викликати свідків, а президент — адвокатів. Сенат може як засудити, так і виправдати. Щоб ухвалити рішення, треба дві третини голосів членів Сенату (загалом у ньому 100 сенаторів). Однак наразі в ЗМІ повідомляють, що лідер республіканців у Сенаті Мітч Макконел відмовляється збирати сенаторів до інавгурації Джо Байдена, коли Трамп офіційно завершить свою каденцію.

Це не перша процедура імпічменту щодо Трампа — у 2019 році це питання порушували через «Українагейт». Але тоді Трампа не відсторонили, бо рішення не підтримав Сенат, більшість в якому мали представники Республіканської партії.

Лише два президенти в історії США зіткнулися з ухваленим Палатою представників імпічментом: Ендрю Джонсон і Білл Клінтон. Однак жоден з них не пішов з посади через позицію Сенату, який не підтримав імпічмент. Річард Ніксон подав у відставку, щоб уникнути голосування за імпічмент у Палаті представників.