У Конгресі США почали розглядати імпічмент Трампа. До Капітолія відправили Нацгвардію

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
У Конгресі США почали розглядати імпічмент Трампа. До Капітолія відправили Нацгвардію

Chip Somodevilla/Getty Images

У США Палата представників почала засідання, на якому розгляне оголошення імпічменту президенту Дональду Трампу. В офіційній резолюції його звинувачують у підбурюванні до заколоту — нападі на Капітолій, під час якого загинули пʼятеро людей.

Про це повідомляє BBC.

Конгресмени обговорять порядок дебатів, а потім відбудуться власне дебати. Попередньо, голосування щодо відсторонення Трампа розпочнеться о 22:00 за київським часом.

Нацгвардія на день слухань відправила до будівлі Капітолія, де розташований Конгрес, своїх бійців на випадок можливих протестів.

Якщо Трампу не оголосять імпічмент, він залишиться при владі до кінця свого терміну (20 січня 2021 року). Або якщо сам не вирішить подати у відставку.

Якщо Палата представників проголосує за імпічмент, то далі справа йде в Сенат, де її розглядатимуть у форматі судового засідання. Кожна сторона має право викликати свідків, а президент — адвокатів. Сенат може як засудити, так і виправдати. Щоб ухвалити рішення, треба дві третини голосів членів Сенату (загалом у ньому 100 сенаторів).

Лише два президенти в історії США зіткнулися з ухваленим Палатою представників імпічментом: Ендрю Джонсон і Білл Клінтон. Однак жоден з них не пішов з посади через позицію Сенату, який не підтримав імпічмент. Річард Ніксон подав у відставку, щоб уникнути голосування за імпічмент у Палаті представників.

Це не перша процедура імпічменту щодо Трампа — у 2019 році це питання порушували через «Українагейт». Але тоді Трампа не відсторонили, бо рішення не підтримав Сенат, більшість в якому мали представники Республіканської партії.