Від промови Трампа до хаосу в будівлі. NYT склала повну хронологію штурму Конгресу США

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Газета The New York Times склала детальну хронологію подій в центрі Вашингтону 6 січня, коли прихильники Дональда Трампа увірвалися до будівлі Конгресу США, що призвело до погромів і загибелі пʼяти людей. Журналісти проаналізували дві години ключових подій — починаючи з промови Трампа перед прихильниками і закінчуючи повного хаосу в будівлі.

Майже всі викладені нижче події були зафіксовані учасниками мітингу на підтримку Трампа, багато з яких брали участь у штурмі.

Протягом декількох тижнів Трамп закликав своїх прихильників їхати до Вашингтону, щоб зупинити оголошення результатів виборів, а на середу, 6 січня, було заплановано кілька одночасних мітингів. Уранці на галявині перед Капітолієм зібралися сотні людей з відповідною символікою, а перед Білим домом, де незабаром мав виступити Трамп, вишикувалися колони представників ультраправої організації Proud Boys.

Початок

11:50 (місцевий час, за Києвом 18:50): на східній стороні Капітолія збираються кілька тисяч людей з прапорами і символікою. Вони вигукують гасла і вимагають скасувати голоси в деяких штатах.

The New York Times

11:54: біля Білого дому навпроти парку, де зібралися люди, Трамп готується вийти на сцену. Його син веде трансляцію у Facebook і дивується чисельності натовпу. Перед виходом до трибуни звучить пісня “Gloria” Лори Бреніган.

12:15 — 12:50: Трамп виступає з промовою, в якій закликає прихильників йти маршем на Капітолій. «Ви повинні показати силу», — говорить він. Люди групами йдуть від сцени до Капітолія, де по периметру стоять паркани з невеликою кількістю офіцерів. Примітно, що Трамп у промові заявив, що буде разом із людьми.

12:29: прихильники Трампа залишають мітинг безперервним потоком ще до того, ніж закінчилася промова їхнього лідера, і направляються до Капітолія. Вони йдуть повз західний периметр огорожі, скандуючи вітання іншому натовпу, який зібрався.

12:49: у будівлі Національного комітету Республіканської партії, всього у кварталі від Капітолія, знаходять вибуховий пристрій. Такий самий за кілька хвилин знаходять і біля штаб-квартири Національного комітету Демократичної партії. Обидва пристрої будуть знешкоджені.

The New York Times

12:53: на північно-західній стороні Капітолія люди починають провокувати офіцерів біля загорожі. Вони стають більш агресивними і атакують офіцерів — перші кордони прорвані. О 12:58 люди заходять на сходинки будівлі — їх зустрічають поліцейські.

13:00: починається спільне засідання Конгресу США в будівлі Капітолія. Спікер Палати представників Ненсі Пелосі разом із віцепрезидентом Майклом Пенсом починають процедуру підтвердження голосування. Іззовні лунають співи, люди вигукують: «Чий будинок? Наш будинок!»

The New York Times

Силові дії

13:12: Трамп знову закликає прихильників «пройти по Пенсильванія-авеню» до Капітолія. Біля західної огорожі Капітолія починаються сутички та бійки з поліцією. Обидві сторони застосовують сльозогінний газ.

13:48: члени Палати представників і Сенату обговорюють результати голосування. Хвилиною пізніше шеф поліції Капітолія Стівен Сунд звертається з проханням про негайну допомогу до Національної гвардії округу Колумбія. У цей час люди прориваються до північно-західних сходів. Їх зустрічають всього два десятки поліцейських.

14:00: на східній стороні, де найменше сил поліції, офіцери під натиском натовпу пускають людей до будівлі.

The New York Times

14:10: натовп переслідує офіцерів і підходить до останнього кордону перед дверима на північно-західній стороні. За кілька хвилин натовп вривається до будівлі. Дві хвилини потому, коли люди доходять до сходів поруч із залом Сенату, усіх сенаторів викликають на перерву.

The New York Times

14:14: кілька вікон розбиті, офіцерів переслідують сходами. На другому поверсі частина офіцерів намагаються заблокувати двері. Через дві хвилини офіцери шеренгою перекривають натовпу шлях до залу Сенату.

The New York Times

За пʼять хвилин на другому поверсі починаються сутички з поліцейськими. Деякі члени Конгресу залишають будівлю під охороною, інші залишаються замкненими в кабінетах. За межами будівлі натовп зростає і стає більш агресивним — офіцерів бʼють. Мине три години, перш ніж сержант поліції оголосить будівлю безпечною.