FT: Поки США зайняті внутрішніми проблемами, Іран цим користується для тиску на інші країни

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
FT: Поки США зайняті внутрішніми проблемами, Іран цим користується для тиску на інші країни

Wikipedia / Hossein Ostovar

До інавгурації обраного президента США Джо Байдена залишилось півтора тижня, і поки американські генерали занепокоєні протиріччями всередині своєї країни, Іран розпочав більш сміливі дії щодо порушення міжнародного права. Ісламістському режиму відомо, що США не вживуть проти нього жодних дій через власні проблеми, тож він посилив збагачення урану та захопив корейське судно разом із командою.

Про це повідомляє Financial Times із посиланням на джерело, наближене до радикального крила керівництва Ірану.

Минулого тижня Іран захопив нафтовий танкер Кореї з вимогою повернути $7 млрд, які були арештовані Сеулом. США назвали ці дії здирництвом. Наразі десятки мільярдів доларів Ірану заарештовані в банках Індії, Іраку та Китаю через побоювання американських санкцій.

Захоплення судна відбулось 4 січня, формально — через забруднення вод, після скарг Ірану на складнощі з переказу €180 млн з Кореї для закупівлі вакцин від коронавірусу.

Також Іран посилив збагачення урану до 20%, що наближає матеріал до придатності для ядерної зброї. Це порушує умови ядерної угоди з США, укладеної в 2015 році, і пізніше розірваної.

Ці дії можуть ускладнити переговори іранського керівництва з новим президентом США, який отримає повноваження 20 січня.

«Наші розрахунки кажуть, що американці не зможуть нічого вдіяти, коли їхні генерали зайняті спробами заспокоїти республіканців і демократів», — зазначає джерело видання, уточнюючи, що Іран не планує провокувати США і користується ситуацією для вирішення власних проблем.

Наразі ісламістський режим перебуває під масованим економічним тиском через санкції США і страждає від наслідків найжорсткішої коронавірусної кризи на Близькому Сході.

За словами джерела, Іран мав «дати ляпаса» Кореї, оскільки вона продовжує утримувати кошти, які режим розраховував витратити на ліки та вакцини.

«Тепер їм доведеться прийти до нас і домовитися про свій танкер, коли ми шепочемо їм на вухо: де наші гроші? Навіть Китай віддавав Ірану гроші для виживання, але корейці поводилися так, ніби їм все одно, а це розізлило іранців» — зазначив співрозмовник видання.

16 січня корейські дипломати прибудуть до Тегерану, щоб обговорити умови звільнення судна та екіпажу.

Попри заяви Ірану, США дозволили Кореї віддати частину коштів для закупівлі вакцин через глобальну ініціативу COVAX. При цьому за останній рік частину арештованих коштів витратили на ліки та медичне обладнання для відправки до Ірану. Держдеп США зазначає, що санкції проти Ірану не стосуються гуманітарних потреб.

Аналітики оцінюють іранські кошти в іноземних банках у $120 млрд — вони мають належати центральному банку та Міністерству нафти. Ці гроші — оплата за іранські нафтопродукти. Також наголошують, що США мають більш чітко проговорити можливість віддавати іранські кошти на купівлю вакцин.

Днями Іран поновив тиск на Ірак, який арештував близько $6 млрд його коштів. Поведінку режиму пояснюють конфліктом всередині керівництва. Радикальний склад парламенту планує перемогти сили поміркованого президента Хасана Рухані на прийдешніх виборах і змусити його повернутися до поновлення виробництва збагаченого урану. Офіційно Тегеран заперечує плани з розробки ядерної зброї.