Убивство вченого-ядерника: Іран заявив про новий метод — за допомогою кулемета з дистанційним керуванням

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Убивство керівника секретної ядерної програми Ірану, вченого-ядерника Мошена Фарізаде було скоєно за допомогою кулемета, яким керували дистанційно.

Про це повідомляє CNN з посиланням на іранське агентство Fars.

Агентство стверджує, що Фарізаде їхав зі своєю дружиною у броньованій машині в супроводі трьох авто служби безпеки. Він почув схожий на постріл звук і вийшов з машини, щоб подивитися, що сталося. Приблизно у 150 метрах стояв автомобіль Nissan, в якому і був кулемет. З Nissan почалася стрілянина — Фарізаде отримав щонайменше три поранення, а один з охоронців був вбитий.

Напад тривав три хвилини. Nissan був завантажений вибухівкою і вибухнув після закінчення стрільби, імовірно, від вогню охорони Фарізаде.

Як передає France 24, секретар Вищої ради національної безпеки Ірану контр-адмірал Алі Шамхані заявив, що операція з ліквідації Фарізаде була складно організована. «Противник використав абсолютно новий, професійний і спеціалізований метод», — сказав він, не уточнюючи, яку зброю було застосовували.

На місці перестрілки слідів будь-яких бійців, крім охорони Фарізаде, не знайшли.

За словами Шамхані, за атакою стоять «Організація моджахедів іранського народу», яка веде боротьбу з чинним режимом Ірану, та ізраїльська спецслужба Моссад.

  • 27 листопада в Ірані, на околицях Тегерану розстріляли вченого Мошена Фарізаде, якого називають «батьком іранської бомби». Фарізаде помер у лікарні від отриманих поранень.
  • Президент Ірану Рухані звинуватив Ізраїль у вбивстві Фарізаде. Рухані оголосив, що фізик став жертвою «сіоністського режиму», і додав, що це вбивство не сповільнить досягнень Ірану. За вченого обіцяють помститися. Пропаганда закликає вдарити по ізраїльському портовому місту Хайфа і вбити якомога більше людей.