CNN дізнався про підвищення Іраном боєготовності морських сил у Перській затоці перед річницею загибелі генерала Сулеймані

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
CNN дізнався про підвищення Іраном боєготовності морських сил у Перській затоці перед річницею загибелі генерала Сулеймані

Flickr / coolloud

Іран за останні 48 годин підвищив рівень боєготовності частини військово-морських сил у Перській затоці. Про це повідомляє CNN із посиланням на офіційного представника США, знайомого з даними американської розвідки.

Раніше на цьому тижні ще одне джерело телеканалу — представники міністерства оборони — заявляли, посилаючись на дані розвідки, що Іран перекидає в Ірак балістичні ракети малої дальності.

Крім того, Тегеран звернувся до Ради безпеки ООН, заявивши про «військовий авантюризм» Вашингтона в Перській затоці.

США та Іран звинувачують один одного в загостренні напруги в Перській затоці через побоювання з приводу можливого наростання конфлікту напередодні першої річниці вбивства генерала «Аль-Кудс» Корпусу вартових Ісламської революції Касема Сулеймані.

У вересні президент США Дональд Трамп погрожував дати в тисячу разів більш масштабну відповідь на будь-який напад Ірану, що може бути відплатою за вбивство Сулеймані.

  • 3 січня американські сили атакували військову базу поблизу міжнародного аеропорту Багдаду, внаслідок чого був убитий іранський генерал Касем Сулеймані. Президент Дональд Трамп згодом назвав Сулеймані терористом.
  • 5 січня іракський парламент ухвалив резолюцію із закликом вивести з країни американські війська.
  • Іран пообіцяв помститися за смерть генерала та 8 січня атакував дві військові бази США: авіабазу аль-Асад за 160 км на захід від Багдаду та аеропорт «Ербіль» на півночі країни. Тоді ніхто не постраждав.
  • 12 січня в Іраку сталася ракетна атака на військову базу Кемп Таджі, де розміщені американські та британські військові. Загинули троє людей, 10 було поранено.