Трамп пригрозив Ірану «у тисячу разів масштабнішою відповіддю» на будь-який напад на США через вбивство Сулеймані

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Трамп пригрозив Ірану «у тисячу разів масштабнішою відповіддю» на будь-який напад на США через вбивство Сулеймані

Jackie Ramirez / Pixabay

Президент США Дональд Трамп пригрозив дати в тисячу разів більш масштабну відповідь на будь-який напад з боку Ірану, що може бути відплатою за вбивство генерала «Аль-Кудс» Корпусу вартових ісламської революції Касема Сулеймані.

Про це він написав у Twitter.

«За повідомленнями преси, Іран може планувати вбивство або інший напад на Сполучені Штати як помсту за вбивство лідера терористів Сулеймані [...]. Будь-який напад Ірану в будь-якій формі на Сполучені Штати буде зустрінутий нападом на Іран, який буде в 1 000 разів більш масштабним!» — заявив Трамп.

Нагадаємо, що видання Politico із посиланням на власні джерела повідомило про плани Ірану вчинити замах на посла США у Південній Африці Лану Маркс — це була б відповідь за вбивство генерала Сулеймані.

За даними американських спецслужб, про наміри Ірану ліквідувати американського посла було відомо з весни. Але останніми тижнями ця загроза стала більш серйозною. Там також зазначають, що до планування залучено і посольство Ірану у Південній Африці.

Протоколи спецслужб вимагають, щоб потенційну жертву попередили про можливість замаху на неї. В уряді США зазначили, що Маркс повідомили про небезпеку для її життя. Спецслужби не розуміють, чому саме Маркс стала ціллю Ірану, оскільки вона має незначні або й зовсім не має зв’язків з Іраном. Ймовірно, її обрали через багаторічну дружбу із самим Трампом.

У самому Ірані ці підозри спростовують.

  • 3 січня американські сили атакували військову базу поблизу міжнародного аеропорту Багдаду, внаслідок чого був убитий іранський генерал Касем Сулеймані. Президент Дональд Трамп згодом назвав Сулеймані терористом.
  • 5 січня іракський парламент ухвалив резолюцію із закликом вивести з країни американські війська.
  • Іран пообіцяв помститися за смерть генерала та 8 січня атакував дві військові бази США: авіабазу аль-Асад за 160 км на захід від Багдаду і аеропорт «Ербіль» на півночі країни. Тоді ніхто не постраждав.
  • 12 січня в Іраку сталася ракетна атака на військову базу Кемп Таджі, де розміщені американські та британські військові. Загинули троє людей, 10 дістали поранень.