Politico: Іран у відповідь на вбивство генерала Сулеймані планує замах на посла США у Південній Африці

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
Politico: Іран у відповідь на вбивство генерала Сулеймані планує замах на посла США у Південній Африці

Flickr / coolloud

Іран планує убивство посла США у Південній Африці Лани Маркс як помсту за ліквідацію в Іраку свого генерала Касема Сулеймані у січні 2020 року.

Про це повідомляє Politico із посиланням на власні джерела.

За даними американських спецслужб, про наміри Ірану ліквідувати американського посла було відомо з весни. Але останніми тижнями ця загроза стала більш серйозною. Там також зазначають, що до планування залучено і посольство Ірану у Південній Африці.

Протоколи спецслужб вимагають, щоб потенційну жертву попередили про можливість замаху на неї. В уряді США зазначили, що Маркс повідомили про небезпеку для її життя.

Сама Маркс стала послом у ПАР на початку 2020 року. До цього вона була успішним модельєром та членом курортного клубу Трампа Мар-а-Лаго. Також вона була подружкою загиблої принцеси Діани.

Спецслужби не розуміють, чому саме Маркс стала ціллю Ірану, оскільки вона має незначні або й зовсім не має зв’язків із Іраном. Ймовірно, її обрали через багаторічну дружбу із самим Трампом.

У самому Ірані ці підозри спростовують.

«Ці безпідставні звинувачення є частиною інформаційної кампанії уряду Дональда Трампа проти Ірану», — заявив речник МЗС Ірану Саїд Хатіб-заде.

  • 3 січня американські сили атакували військову базу поблизу міжнародного аеропорту Багдаду, внаслідок чого був убитий іранський генерал Касем Сулеймані. Президент Дональд Трамп згодом назвав Сулеймані терористом.
  • 5 січня іракський парламент ухвалив резолюцію із закликом вивести з країни американські війська.
  • Іран пообіцяв помститися за смерть генерала та 8 січня атакував дві військові бази США: авіабазу аль-Асад за 160 км на захід від Багдаду і аеропорт «Ербіль» на півночі країни. Тоді ніхто не постраждав.
  • 12 січня в Іраку сталася ракетна атака на військову базу Кемп Таджі, де розміщені американські та британські військові. Загинули троє людей, 10 дістали поранень.