Вашингтон оголосив комендантську годину до інавгурації Байдена

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Вашингтон оголосив комендантську годину до інавгурації Байдена

Jonathan Newton / The Washington Post via Getty Images

У США в окрузі Колумбія, до складу якого входить столиця Вашингтон, продовжили комендантську годину на 15 днів — до 21 січня. Інавгурація обраного президента Джо Байдена відбудеться 20 січня.

Про це йдеться в заяві мера Мюріел Баузер.

«Сьогоднішні протести перетворились на насильницькі. Багато людей прибули до району зі зброєю та насильницькими намірами. Вони порушили безпеку Капітолія, і їхня буйна поведінка може поширитися за його межі. Вони прагнули зірвати слухання в Конгресі щодо затверждення голосів виборчих комісій. Президент Трамп продовжує розпалювати гнів і насильство, заявляючи, що президентські вибори були недійсними», — наголосила Баузер.

Як повідомляє CNN, після штурму будівлі Конгресу керівниця апарату першої леді США Меланії Трамп Стефані Грішем пішла у відставку. Таке ж рішення ухвалили секретар з протокольних питань Ріккі Ніcета і заступник прессекретаря Білого дому Сара Меттью.

Що відбулось у США?

6 січня члени Сенату і Палати представників зібралися в Капітолії (будівля, в якій розміщується Конгрес США), щоб затвердити перемогу на виборах США демократа Джо Байдена. У цей час у місті почався марш прихильників попереднього президента Дональда Трампа «За порятунок Америки». На мітингу виступив і сам Трамп — сказав, що «ніколи не визнає свою поразку і не здасться». Після цього прихильники Трампа штурмували будівлю Капітолія, увірвалися всередину, почалася стрілянина.

Пізніше до Вашингтону направили Національну гвардію. Уже до першої години ночі за київським часом будівлю Капітолія зачистили від протестувальників і взяли під охорону. Під час протестів загинули чотири людини. Обраний президент Джо Байден назвав ці сутички заколотом.