Омбудсмен Денісова просить Конституційний суд скасувати карантинні обмеження і критикує медреформу

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Уповноважена з прав людини Людмила Денісова просить Конституційний суд визнати неконституційними окремі положення законів у сфері охорони здоровʼя в умовах медреформи, розпочатої Уляною Супрун, і боротьби з коронавірусом.

Про це омбудсмен повідомила в Facebook.

Денісова просить визнати неконституційними положення, які стосуються надання медичних послуг населенню, ліквідації та реорганізації закладів охорони здоровʼя в умовах реформи.

«Новим викликом для України стала боротьба з пандемією COVID-19, але більшість державних органів та служб виявилися не готовими ані організаційно, ані юридично і навіть психологічно до цього. Складнощів у протидії хворобі завдали й певні законодавчі зміни, а також започаткована у 2017 році медична реформа, що відбувається одночасно з реформами децентралізації та адміністративно-територіального устрою», — написала Денісова.

На її думку, закон «Основи законодавства України про охорону здоровʼя», закони «Про захист населення від інфекційних хвороб», «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» виявилися не пристосованими до пандемії.

«Виникла ситуація, при якій розпочата медична реформа з подальшим встановленням [...] протиепідемічних заходів, привели до порушень і обмежень конституційних прав і свобод людини і громадянина, свідченням чого є численні звернення громадян до мене», — написала Денісова.

Представниця Верховної Ради в Конституційному суді Ольга Совгиря пояснила, що омбудсмен оскаржує положення законів, згідно з якими органи місцевого самоврядування можуть приймати рішення про припинення, реорганізацію або перепрофілювання закладів охорони здоровʼя самостійно з урахуванням плану розвитку госпітального округу. Також вона оскаржує положення законів, які є підставою для введення Кабміном карантину, оскільки вони сформульовані нечітко і можуть порушувати права громадян. Крім цього, Денісова оскаржує положення закону від 28 грудня 2014 № 76-VIII, яким скасовано мораторій на ліквідацію і реорганізацію лікарень.

Суд зараз вирішує питання про відкриття провадження.

  • Напередодні Американська торгова палата закликала Кабінет міністрів переглянути умови карантину стосовно продажу деяких груп товарів. У палаті наголосили, що під час карантину уряд заборонив навіть у супермаркетах продавати значну частину товарів повсякденного вжитку: побутову хімію та інструменти, одяг, пресу, лампочки, батарейки, дитячі та товари для навчання.
  • Голова Міністерства охорони здоров’я Максим Степанов заявив, що інформація про заборону продажу деяких непродовольчих товарів під час січневого карантину не відповідає дійсності. Але згодом у МОЗ підтвердили наявність таких заборон і зазначили, що постанову змінять.
  • 5 січня Кабінет міністрів дозволив магазинам під час жорсткого карантину продавати побутову хімію і пресу.