Китай не надає ВООЗ дозвіл на вʼїзд для вивчення походження коронавірусу

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Китай не надає ВООЗ дозвіл на вʼїзд для вивчення походження коронавірусу

Глава ВООЗ Тедрос Адханом Гебреєсус.

Getty Images / Bloomberg / Contributor

Китайські чиновники не надали остаточний дозвіл Всесвітній організації охорони здоровʼя (ВООЗ) на вʼїзд в країну для розслідування походження коронавірусу.

Про це заявив глава організації Тедрос Адханом Гебреєсус, цитує «Голос Америки».

Він сказав, що «дуже розчарований» тим, що Китай не санкціонував вʼїзд групи. Як зʼясувалося, Китай ще не завершив видачу дозволів на прибуття до країни.

Гебреєсус зазначив, що плани поїздки були узгоджені спільно посадовцями ВООЗ, урядом Китаю і країнами, через які група мала відбути в Ухань. Він додав, що підтримує контакти з китайськими високопосадовцями, які обіцяли пришвидшити процес видачі дозволів.

«І я ще раз дав зрозуміти, що ця місія є пріоритетом для ВООЗ і міжнародної команди. Мене запевнили, що Китай прискорює внутрішні процеси з цього питання. Ми дуже хочемо почати місію якомога швидше», — наголосив Гебреєсус.

На початку січня у ВООЗ заявили, що Китай надав дозвіл на візит своїх експертів, і очікувалось, що найближчим часом туди прибуде група з 10 осіб. До цього стало відомо, що Китай не пускає журналістів і науковців у стародавні печери, де начебто жили хворі на коронавірус кажани. Таким чином країна намагається контролювати хід розслідування пандемії.

Нагадаємо, Китай повідомив ВООЗ про перші випадки нової невідомої пневмонії в Ухані 31 грудня 2019 року і закрив ринок, на якому ймовірно зʼявився новий коронавірус.