AP: Китай охороняє печери з кажанами від журналістів і науковців, а всі дослідження вірусів схвалює на вищому урядовому рівні

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
AP: Китай охороняє печери з кажанами від журналістів і науковців, а всі дослідження вірусів схвалює на вищому урядовому рівні

Uwe Aranas / Wikipedia

Китай не пускає журналістів і науковців у стародавні печери, де жили кажани, інфіковані коронавірусами, щоб контролювати хід розслідування пандемії. Про це повідомляє Associated Press.

Печери в південній провінції Юннань вважаються ключовими в розумінні еволюції нового коронавірусу серед кажанів. Раніше ці печери давали інформацію про інші коронавіруси.

У 2017 році науковці виявили кажанів, відповідальних за поширення в регіоні коронавірусу SARS у 2003 році. Також у 2012 році в цьому регіоні виявили коронавірус RaTG13, на 96% подібний до нового SARS-CoV-2.

Але Китай вживає заходів для захисту цієї місцини від небажаних гостей та контролю за тим, хто зможе потрапити в печери. Як повідомляє видання, команду його журналістів переслідували представники служб безпеки, які потім заборонили їм заходити до печер.

Влада також конфіскувала зразки, які зібрали науковці в попередньому заході до печер. Наприкінці листопада китайська поліція заблокувала дороги, що вели до цієї місцевості.

До печер дозволено заходити лише певним вченим, більшість з яких пов’язані з армією Китаю. Усі дослідження, що ґрунтуються на матеріалах з печер, необхідно спершу подати на розгляд урядовій комісії в Пекіні, що виконує прямі вказівки президента Сі Цзіньпіна.

Кажани добре відомі здатністю переносити безліч вірусів і не хворіти. Дослідження 2019 року виявило, що один кажан може бути заражений більш ніж двома сотнями різних коронавірусів, повідомляє Business Insider.

У тому ж році в печерах виявили ще один новий коронавірус RmYN02 — за даними наукового журналу Current Biology, він збігається з новим коронавірусом на 97%.

Багато зразків з печер передавали до Уханського інституту вірусології, який згодом бездоказово звинувачували у витоку коронавірусу. У лабораторії при інституті заявляють, що ніколи не зберігали новий коронавірус.