Саудівська Аравія відкриє кордони з Катаром після трирічного конфлікту

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Саудівська Аравія відкриє кордони з Катаром після трирічного конфлікту

Пресслужба президента російської федерації

Саудівська Аравія планує знову відкрити свої кордони і повітряний простір для Катару, таким чином припинивши запроваджену 2017 року блокаду країни. Це стало частиною досягнутих напередодні домовленостей між Катаром і Саудівською Аравією разом із союзниками.

Про це повідомив міністр закордонних справ Кувейту Ахмед Насер аль-Мухаммед ас-Сабах (Кувейт виступив посередником у вирішенні конфлікту), передає DW.

Заява щодо врегулювання більш ніж трирічної суперечки надійшла в переддень саміту країн — учасниць Ради співробітництва арабських держав Перської затоки, що має відбутися 5 січня в Ер-Ріяді.

Reuters з посиланням на високопосадовця з адміністрації президента США Дональда Трампа повідомив, що саме на саміті 5 січня і буде підписано угоду про зняття блокади і нормалізацію відносин між країнами. Катар же у відповідь має відкликати позови проти країн — учасниць угоди.

За словами співрозмовника агентства, угода про зняття блокади була досягнута за допомогою зятя і старшого радника Трампа Джареда Кушнера.

З червня 2017 року країни Перської затоки — Саудівська Аравія спільно з Єгиптом, Бахрейном і Обʼєднаними Арабськими Еміратами (ОАЕ) — запровадили всеосяжне ембарго щодо Катару. Країну звинуватили в підтримці і фінансуванні терористів. Доха у відповідь подала позови в міжнародні суди.

Протягом трирічної блокади ці арабські країни тримали закритими свої кордони, порти, а також повітряний простір для громадян та компаній з Катару. Наприкінці 2018 року Катар на тлі суперечки вийшов з організації країн — експортерів нафти (ОПЕК), до якої входив багато років поспіль.

  • У 2020 році Обʼєднані Арабські Емірати, Бахрейн і Судан за посередництва Дональда Трампа, який представив план палестино-ізраїльського врегулювання, підписали мирні договори з Ізраїлем. До того часу з арабських країн Ізраїль визнавали тільки Єгипет і Йорданія.