Саудівська Аравія відкрила саміт G20. Вперше він проходить віртуально

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

У вихідні 21—22 листопада Саудівська Аравія проводить віртуальний саміт «Великої двадцятки» — до її складу входять 19 країн з найбільш розвиненими економіками та Європейський Союз.

Через пандемію саміт відбувається в онлайн-форматі — вперше в історії. Президент США Дональд Трамп також бере участь у події. Головні теми дводенного саміту — подолання пандемії COVID-19 та її наслідків, а також традиційні міжнародні теми — податки, торгівля і захист клімату.

Видання Xinhua пише, що голова Китайської Народної Республіки Сі Цзіньпін, запропонував створити міжнародний механізм визнання «кодів здоровʼя». У Китаї з весни 2020 року діє система «кодів здоровʼя». Кожен, хто перебуває в країні отримує «червоний», «жовтий» або «зелений» QR-код. Колір залежить від результату тесту на коронавірус, ситуації із COVID-19 у регіоні, де він перебуває, спілкування з хворими та інших даних. Для відвідування багатьох місць необхідно, аби QR-код був «зеленим».

Нагадаємо, «Велика двадцятка» виникла в кінці 1990-х, коли в азіатських країнах була фінансова криза, а країни Заходу не знали, як на неї реагувати. Тоді міністри фінансів «Великої сімки» запропонували розширити коло країн для обговорення питань фінансової політики й запросили туди такі великі держави, як Китай та Індію, без яких, ймовірно, світові економічні проблеми вирішити неможливо. Перша конференція G20 відбулася 15—16 січня 1999 року в Берліні.

Сьогодні до складу «Великої двадцятки» входять: Австралія, Аргентина, Бразилія, Велика Британія, Німеччина, Індія, Індонезія, Італія, Канада, Китай, Мексика, Росія, Саудівська Аравія, США, Туреччина, Франція, Південна Корея, ПАР, Японія і Європейський Союз. Крім того, зазвичай на зустрічах G20 присутні представники міжнародних організацій, включно з МВФ, Світовою організацією торгівлі, ООН і Світовим банком. Саміти G20 проходять щорічно.