Суд Великої Британії заборонив екстрадицію Ассанжа до США

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Суд Великої Британії заборонив екстрадицію Ассанжа до США

Carl Court / Getty Images

Суд Великої Британії відмовив США в екстрадиції засновника Wikileaks Джуліана Ассанжа.

Про це пише BBC.

Суд заблокував екстрадицію через побоювання з приводу психічного здоровʼя Ассанжа. Окружний суддя Ванесса Барайцер заявила про наявність доказів членоушкодження і суїцидальних думок у Ассанжа та додала: «Складається загальне враження пригніченої людини, а іноді й такої, що зневірилася та побоюється за своє майбутнє». За словами адвокатів Ассанжа, у разі засудження у США йому загрожує до 175 років вʼязниці.

Ассанжа розшукують у звʼязку з публікацією тисяч секретних документів. США заявляють, що витік інформації порушив закон і поставив під загрозу життя людей. Засновнику Wіkileaks висунули звинувачення за 18 пунктами, зокрема у змові з метою зламу систем даних військових баз США для отримання конфіденційної інформації, яка стосується воєн в Афганістані та Іраку. Ассанж стверджує, що ця інформація розкрила зловживання з боку американських військових.

Джуліан Ассанж — австралійський інтернет-журналіст і телеведучий. Заснований ним сайт WikiLeaks оприлюднив безліч надсекретних матеріалів про шпигунські скандали, корупцію у вищих ешелонах влади, воєнні злочини та дипломатичні таємниці кількох держав.

  • Раніше Федеральне велике журі у США винесло другий обвинувальний висновок проти Ассанжа, в якому йдеться про можливу змову засновника WikiLeaks з хакерами Anonymous.
  • У травні минулого року Ассанж був засуджений до 50 тижнів вʼязниці у Великій Британії за порушення умов звільнення під заставу у 2012 році.
  • Тоді Ассанжа звинувачували у Швеції в сексуальних домаганнях, а Велика Британія мала вирішити питання про його екстрадицію. Сам засновник WikiLeaks, вийшовши на свободу під заставу, не зʼявився в суд і сховався в посольстві Еквадору в Лондоні. Пізніше влада Швеції закрила цю справу.
  • У червні 2019 року міністр внутрішніх справ Великої Британії Саджіда Джавід підписав дозвіл на екстрадицію Ассанжа до США. Зі свого боку, британський міністр у справах Америки і Європи Алан Данкан заявив, що засновника WikiLeaks Ассанжа не екстрадують до країни, де є смертна кара.