Екстрадиція Ассанжа до США: захист вважає, що Трамп розглядає викривача державних таємниць як «політичного ворога»

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Екстрадиція Ассанжа до США: захист вважає, що Трамп розглядає викривача державних таємниць як «політичного ворога»

Alberto Pezzali / NurPhoto via Getty Images

У Лондоні відбулось чергове засідання суду в справі екстрадиції до США викривача державних таємниць Джуліана Ассанжа. У Суді на захист інтернет-журналіста заявили, що адміністрація Дональда Трампа розглядає його як «політичного ворога».

Про це повідомляє Reuters.

49-річний австралієць бореться зі спробами видати його США, де проти нього висунуто звинувачення в шпигунстві та публікації секретних матеріалів на WikiLeaks у 2010—2011 роках.

На захист викривача став професор Бредсторського університету Пол Роджерс, який пов’язав час розгляду справи з особистою ворожістю президента США. Він висловив переконання, що у Трампа Ассанжа вважають «політичним ворогом» саме через його ідеї.

«Думки та погляди Ассанжа, продемонстровані його словами та діями в організації WikiLeaks протягом багатьох років, можна розглядати як такі, що ставлять його під приціл у суперечці з філософією адміністрації Трампа», — сказав Роджерс.

Десять років тому Ассанж розгнівив керівництво США, проте проти нього не висунули жодних обвинувачень. Послідовники викривача вважають його захисником свободи слова, а його переслідування розглядають як замах на журналістику.

Захист чоловіка переконаний, що його справа є суто політичною.

Представник США Джеймс Льюїс заперечив політичний характер справи, посилаючись на те, що американському слідству заборонено послуговуватися політичною доцільністю в ухваленні рішень.

Під час попереднього суду Ассанжа попередили, що приберуть його з засідань і проводитимуть їх за його відсутності, оскільки він вигукнув «Нонсенс!» після виступу Льюїса.

Варто зазначити, що президент США планує помилувати колишнього шпигуна Едварда Сноудена, хоча розкриті ним державні таємниці на порядок вищі за ті, що публікували на WikiLeaks.

  • Джуліан Ассанж — австралійський інтернет-журналіст і телеведучий. Заснований ним сайт WikiLeaks оприлюднив безліч надсекретних матеріалів про шпигунські скандали, корупцію у вищих ешелонах влади, воєнні злочини та дипломатичні таємниці декількох держав.
  • Федеральне велике журі у США винесло другий обвинувальний висновок проти Ассанжа, в якому йдеться про можливу змову засновника WikiLeaks із хакерами Anonymous.
  • У травні минулого року Ассанж був засуджений до 50 тижнів вʼязниці у Великій Британії за порушення умов звільнення під заставу у 2012 році.
  • Тоді Ассанжа звинувачували у Швеції в сексуальних домаганнях, і Великій Британії належало вирішити питання про його екстрадицію. Сам засновник WikiLeaks, вийшовши на свободу під заставу, не зʼявився до суду і сховався в посольстві Еквадору в Лондоні. Пізніше влада Швеції закрила цю справу.
  • У червні 2019 року міністр внутрішніх справ Великої Британії Саджида Джавід підписав дозвіл на екстрадицію Ассанжа до США, де його підозрюють у витоку секретної інформації.
  • Зі свого боку британський міністр у справах Америки і Європи Алан Данкан заявив, що засновника WikiLeaks Ассанжа не екстрадують до країни, де є смертна кара.