Трамп планує помилувати Сноудена, який опублікував масив секретних матеріалів про глобальне стеження спецслужб США та втік до Росії

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Трамп планує помилувати Сноудена, який опублікував масив секретних матеріалів про глобальне стеження спецслужб США та втік до Росії

Gage Skidmore / Flickr

Президент США Дональд Трамп заявив, що може помилувати Едварда Сноудена — колишнього працівника Агентства національної безпеки, який живе в Росії — після розголошення ним низки державних таємниць. На батьківщині Сноудена наразі очікує суд за шпигунство та за публікацію мемуарів, неузгоджену зі спецслужбами.

Про це повідомляє Reuters.

Сноуден втік зі США та отримав притулок у Росії після того, як у 2013 році передав ЗМІ корпус секретних матеріалів, що стосувалися програми масового стеження Агентства національної безпеки та спецслужб Великої Британії у США та за кордоном.

На переконання Трампа, «багато людей вважає», що до Сноудена правоохоронні органи «поставились несправедливо». Роками влада США хотіла повернути колишнього агента додому та засудити за шпигунство.

Одразу після витоків у 2013 році Трамп заявляв, що Сноуден заслуговує на смертну кару як шпигун, проте останні заяви свідчать про різку зміну ставлення до нього.

Президент США розповів журналістам, що збирається переглянути політику щодо підозрюваного в шпигунстві, а також підкреслив, що американці суттєво розділилися в оцінці Сноудена — як ліві, так і праві.

«Багато людей вважає, що до нього варто поставитись інакше. А інші люди думають, що він зробив жахливі речі», — сказав Трамп.

Деякі поборники громадських прав хвалили Сноудена за розкриття екстраординарних масштабів американських цифрових шпигунських операцій, що включають внутрішнє стеження, існування якого високопосадовці довгий час заперечували.

Проте помилування Сноудена може шокувати розвідувальну спільноту США, чиї важливі плани він розсекретив. Трамп жорстко критикував колишніх голів розвідувальних установ та ФБР, а останнім часом націлився на чинного директора Бюро Крістофера Врея, якого сам же призначив.

За даними Міністерства юстиції США, Сноуден опублікував книгу без узгодження з розвідувальними агентствами, а його виступи порушували договори про нерозголошення. Проти нього торік розпочали з цього приводу провадження.

Трамп часто використовує своє право помилування для допомоги союзникам та політикам з добрими зв’язками. Нещодавно він звільнив з тюрми свого давнього друга та радника Роджера Стоуна, обвинуваченого в неправдивих свідченнях Конгресу, що розслідував втручання Росії в президентські вибори 2016 року.

Хто такий Сноуден?

Едвард Сноуден — колишній американський технічний фахівець і спецагент, працівник ЦРУ й Агентства національної безпеки США. У 2013 році він оприлюднив низку секретних матеріалів, що стосуються роботи спецслужб США та Великої Британії (програми таємного стеження за людьми). Того ж року він отримав політичний притулок у Росії. Місце його перебування не розкривають. На батьківщині його хочуть судити за шпигунство, але для багатьох активістів він є героєм.

За словами Сноудена, Управління урядового звʼязку Великої Британії (GCHQ) використовувала так званий «комплект смурфів» (Smurf suite). Це набір секретних методів перехоплення, названий на честь персонажів, яких вигадав і намалював бельгійський художник Пʼєр Кюлліфор.

Так, «Мрійливий смурф» — це інструмент керування живленням, що дозволяє вмикати і вимикати телефон без відома господаря. «Допитливий Смурф» — це механізм, який керує мікрофоном і може вмикати його та слухати все, що відбувається навколо. «Смурф-слідопит» — це геолокаційний механізм, який дозволяє відстежувати місце перебування користувача з високою точністю.