«В умовах російської збройної агресії — це невігластво». У «Медзакупівлях» заявили, що купівля вакцини в РФ «не має раціональних підстав»

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Для замовлення російської вакцини від коронавірусу «Супутник V» «немає жодних раціональних підстав».

Про це написав на своїй сторінці у Facebook керівник держпідприємства «Медичні закупівлі» Арсен Жумаділов.

«Покладатись на державну російську організацію в умовах російської збройної агресії проти України в питанні забезпечення епідемічного благополуччя всієї країни — це невігластво щонайменше», — заявив він.

Також Жумаділов зазначив, що процес розробки та випробувань цієї вакцини-кандидата є сумнівним, оскільки московський Інститут Гамалії розпочав розробку одним із останніх, але оголосив про успішне завершення другої фази випробувань першим влітку минулого року.

«Водночас із третьої фази він досі не вийшов із оприлюдненими результатами», — додав він.

За словами керівника ДП, у сегменті векторних вакцин, якою і є російська вакцина-кандидат, є значна конкуренція.

«18 виробників у всьому світі перебувають на тому чи іншому етапі розробки. Серед них є авторитетні гравці міжнародного фармацевтичного ринку, як-от AstraZeneca, Johnson & Johnson та інші. До того ж AstraZeneca вже має дозвіл на використання в низці країн, включно із Великою Британією. Тобто наразі для замовлення російського продукту, в сегменті якого є дешевші, ефективніші, надійніші вакцини, немає жодних раціональних підстав», — резюмував Жумаділов.