Папа Римський прийняв відставку голови білоруських католиків Кондрусевича і призначив нового

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
Папа Римський прийняв відставку голови білоруських католиків Кондрусевича і призначив нового

Наша Ніва

Папа Римський Франциск прийняв відставку очільника Білоруської католицької церкви Тадеуша Кондрусевича.

Про це пише TUT.by.

Зазначається, що відставка відбулася через досягнення Кондрусевичем «граничного віку» — 3 січня йому виповнилося 75 років.

На місце Кондрусевича наразі призначили єпископа Казимира Великосельця.

Після початку протестів у Білорусі Кондрусевич опинився у вигнанні через підтримку протестувальників. Білоруська влада фактично заборонила йому в’їзд до країни і анулювала паспорт. Чотири місяці Кондрусевич не міг повернутися до Білорусі і протягом цього часу написав заяву про відставку через похилий вік.

  • 31 серпня у Білорусі прикордонники не впустили до країні Тадеуша Кондрусевича, який повертався з Польщі. Причини не назвали. За кілька днів перед цим, 27 серпня, Кондрусевич висловив протест у зв’язку з тим, що озброєні спецпризначенці блокували Червоний костел в Мінську, коли там перебували протестувальники. Він назвав дії силовиків «неадекватними та протиправними» і зажадав, щоб інцидент був розслідуваний, а винних покарали.
  • Олександр Лукашенко після цього заявив, що Кондрусевич нібито «виїхав для консультацій до Варшави» й «отримав певні завдання», щоб розвалити країну. Митрополита почали перевіряти на наявність громадянства Польщі, а 14 вересня його паспорт анулювали.
  • 24 грудня митрополит Мінсько-Могилевський, голова Конференції католицьких єпископів Білорусі Тадеуш Кондрусевич повернувся на батьківщину через чотири місяці з моменту заборони на його вʼїзд до країни.