Голова католицької церкви Білорусі Кондрусевич повернувся на батьківщину. За нього заступався Ватикан

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Митрополит Мінсько-Могилевський, голова Конференції католицьких єпископів Білорусі Тадеуш Кондрусевич повернувся на батьківщину через чотири місяці з моменту заборони йому вʼїзду до країни.

Про це повідомляє «Sputnik Білорусь».

Представник Римсько-католицької церкви Білорусі повідомив журналістам, що Кондрусевич увечері 24 грудня очолить святкову службу в Мінському архікафедральному костелі. О 19:00 у нього запланована служба польською мовою, а о 21:00 — білоруською. 25 грудня у нього запланована меса в Червоному костелі святих Симеона й Олени в центрі Мінська.

Ще 23 грудня Ватиканське інформагентство повідомляло, що апостольський нунцій в Мінську отримав повідомлення від влади Білорусі, що Кондрусевичу дозволено повернутися.

Раніше, 17 грудня, посланник Папи Римського Клаудіо Гуджеротті провів зустріч з Олександром Лукашенком, на якій обговорювалося питання митрополита. За Кондрусевича Ватикан заступався кілька разів з моменту заборони на вʼїзд.

  • 31 серпня у Білорусі прикордонники не впустили до країні Тадеуша Кондрусевича, який повертався з Польщі. Причини не назвали. За кілька днів перед цим, 27 серпня, Кондрусевич висловив протест у зв’язку з тим, що озброєні спецпризначенці блокували Червоний костел в Мінську, коли там перебували протестувальники. Він назвав дії силовиків «неадекватними та протиправними» і зажадав, щоб інцидент був розслідуваний, а винних покарали.
  • Олександр Лукашенко після цього заявив, що Кондрусевич нібито «виїхав для консультацій до Варшави» й «отримав певні завдання», щоб розвалити країну. Митрополита почали перевіряти на наявність громадянства Польщі, а 14 вересня його паспорт анулювали.