Білорусь анулювала паспорт глави місцевої католицької церкви Тадеуша Кондрусевича. Він залишився у Польщі

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Білорусь анулювала паспорт глави місцевої католицької церкви Тадеуша Кондрусевича. Він залишився у Польщі

Наша Ніва

Влада Білорусі анулювала паспорт лідеру білоруських католиків, митрополиту Мінсько-Могильовському, голові Конференції католицьких єпископів у Білорусі Тадеушу Кондрусевичу.

Про це повідомляється на сайті церкви з посиланням на відповідь голови Державного прикордонного комітету Білорусі Анатолія Лаппа.

«Доводимо до вашого відома, що вам не дозволили перетинати державний кордон у зв’язку з рішенням органів внутрішніх справ про визнання належного вам паспорта громадянина Республіки Білорусь (номер) недійсним», — йдеться в повідомленні. У відомстві додали, що Кондрусевич має право звернутися в МВС.

  • 31 серпня у Білорусі прикордонники не впустили до країні Тадеуша Кондрусевича, який повертався з Польщі. Причини не назвали. За кілька днів перед цим, 27 серпня, Кондрусевич висловив протест у зв’язку з тим, що озброєні спецпризначенці блокували Червоний костел в Мінську, коли там перебували протестувальники: він назвав дії силовиків «неадекватними та протиправними» і зажадав, щоб інцидент був розслідуваний, а винних покарали.
  • Як пише «Радіо Свобода», КДБ Білорусі не дав коментаря щодо інциденту, а президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що Кондрусевич нібито «виїхав для консультацій до Варшави» і «отримав певні завдання».
  • У Білорусі з 9 серпня тривають протести проти переобрання президентом Олександра Лукашенка. Люди вимагають перевиборів, звільнення всіх політичних вʼязнів, покарання для силовиків і, найголовніше, відставки Лукашенка.