У Шотландії знову заговорили про незалежність від Британії. Там хочуть повернутися до ЄС

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
У Шотландії знову заговорили про незалежність від Британії. Там хочуть повернутися до ЄС

Scottish Government / Flickr

Перша міністерка Шотландії Нікола Стерджен сподівається на те, що її країна отримає незалежність від Великої Британії та повернеться до складу Європейського Союзу.

Про це пише «Радіо Свобода».

«Протягом близько 50 років членства ми отримували величезний зиск від «чотирьох свобод» єдиного ринку, в тому числі свободи пересування. Для понад 230 тисяч людей по всій Європі Шотландія стала їхнім домом. Вони стали частиною нас, вони — наші друзі й родина, і ми дійсно хочемо, щоб вони лишилися», — зазначила вона.

Стерджен вважає доцільним наразі залишатися у складі Європейського Союзу. До того ж, нагадала вона, під час референдуму щодо Brexit переважна більшість шотландців виступила проти виходу з ЄС.

«Все більше людей у Шотландії вірять, що наші прагнення можуть здійснитися завдяки подальшого долучення до спільних зусиль і солідарності, які уособлює ЄС. Через Brexit ми нині можемо робити це тільки як повносправна незалежна держава. Ми були в сім’ї народів Європейського Союзу близько 50 років. Ми не хотіли йти і сподіваємося приєднатися до вас незабаром як рівний партнер, щоб зустрічати можливості й виклики майбутнього разом», — заявила вона.

За її словами, Шотландія буде й надалі боротися за це та за право стати незалежною країною у легальний, конституційний спосіб.

  • У листопаді перша міністерка Шотландії Нікола Стерджен заявила про намір провести ще один референдум щодо незалежності від Великої Британії. На переконання лідерки лівоцентристської Шотландської національної партії, спротив Лондону наразі незначний.
  • За даними липневої доповіді британського парламенту, існують докази того, що Росія намагалась вплинути на результати референдуму про незалежність Шотландії у 2014 році. Тоді 55,3% проголосували за те, щоб залишитися у складі Великої Британії.