Велика Британія завершила Brexit. Королева Єлизавета II схвалила закон про торгову угоду

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

У ніч проти 31 грудня, за 11 годин до закінчення «перехідного періоду», королева Великої Британії Єлизавета II підписала ухвалений парламентом закон про торгову угоду з Євросоюзом. Сполучене Королівство завершило вихід зі складу ЄС, розпочатий у червні 2016 року.

Про це пише The Guardian.

Законопроєкт підтримала обидві палати — громад і лордів. Документ вже підписав і премʼєр країни Борис Джонсон.

Як передає Reuters, Іспанія і Велика Британія попередньо погодили статус заморської території британців Гібралтару. Ця домовленість стане основою угоди ЄС і Великої Британії. Передбачається, що Гібралтар зможе користуватися перевагами Шенгенської зони, щоб не встановлювати кордон.

  • Британські піддані проголосували за вихід з Євросоюзу ще влітку 2016 року. Опівночі проти 1 лютого 2020 року Британія покинула ЄС. Але ось умови «розлучення» за чотири з половиною роки узгодити не вдавалось. Лондон мав до кінця 2020 року укласти з Брюсселем торгову угоду. Інакше на країну очікував би «жорсткий» сценарій — 1 січня 2021 року Британія і ЄС у торгівлі перейшли б на умови Світової організації торгівлі, а замість нинішньої абсолютно безперешкодної торгівлі могли зʼявитися мита, тарифи, квоти та митні пости.
  • 24 грудня Європейському Союзу і Великій Британії вдалося узгодити торгову угоду — економічні умови, за якими сторони діятимуть після Brexit. Угода заснована на вільній торгівлі з нульовими тарифами і квотами.
  • 30 грудня лідери ЄС підписали угоду про Brexit і передали її премʼєру Британії Джонсону. Після її затвердив британський парламент.