Лідери ЄС підписали угоду про Brexit і передали її премʼєру Британії Джонсону

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Голова Європейської ради Шарль Мішель і голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн підписали угоду про відносини ЄС і Великої Британії після Brexit.

Про це повідомила президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн у Twitter.

Тепер угоду передадуть Лондону — її має підписати премʼєр-міністр Британії Борис Джонсон. Також її повинні ратифікувати британський парламент і Європарламент.

Нагадаємо, 24 грудня Європейському Союзу і Великій Британії вдалося узгодити торгову угоду — економічні умови, за якими сторони діятимуть після Brexit. Угода заснована на вільній торгівлі з нульовими тарифами і квотами.

Також ЄС і Велика Британія узгодили нові правила для спільного управління рибними запасами у водах ЄС і Британії. Країна зможе і далі розвивати риболовецьку діяльність, при цьому діяльність європейських рибальських товариств буде захищена.

Щодо транспорту, угода передбачає постійне і стійке повітряне, автомобільне, залізничне і морське сполучення. У ній є положення, що гарантують чесну конкуренцію між операторами ЄС і Британії.

Угода не поширюється на зовнішню політику, зовнішню безпеку і оборонну співпрацю, оскільки Велика Британія не хотіла вести переговори з цього питання.

  • Британські піддані проголосували за вихід з Євросоюзу ще влітку 2016 року. Опівночі на 1 лютого 2020 року Британія покинула ЄС. Але ось умови «розлучення» за чотири з половиною роки узгодити не вдавалось. Лондон мав до кінця 2020 року укласти з Брюсселем торгову угоду. Інакше на країну очікував би «жорсткий» сценарій — 1 січня 2021 року Британія і ЄС у торгівлі перейшли б на умови Світової організації торгівлі, а замість нинішньої абсолютно безперешкодної торгівлі могли зʼявитися мита, тарифи, квоти та митні пости.