Британія та ЄС нарешті домовились про торгову угоду. На це їм знадобилось понад 4 роки

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Британія та ЄС нарешті домовились про торгову угоду. На це їм знадобилось понад 4 роки

Stephanie Keith / Getty Images

Європейському Союзу і Великій Британії вдалося узгодити торгову угоду — економічні умови, за якими сторони діятимуть після Brexit. Про це на пресконференції заявила глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

«Ми, нарешті, дійшли згоди. Це був довгий і звивистий шлях, але ми можемо продемонструвати гарну угоду», — заявила вона.

BBC пише, що в рамках угоди країна повернула собі контроль над кордоном, торгівлею, судовою системою і рибальськими водами. У заяві підкреслюється, що Лондон і Брюссель «підписали першу торгову угоду, засновану на нульовому миті та нульових квотах».

За словами джерела Reuters, Лондон домігся того, що Європейський суд не матиме влади при вирішенні суперечок, які в майбутньому можуть виникнути між Британією та Євросоюзом. Для британської сторони, яка заявляла, що після Brexit вона поверне собі суверенітет повною мірою, це було принциповим моментом.

Нагадаємо, що британські піддані проголосували за вихід з Євросоюзу ще влітку 2016 року. Опівночі на 1 лютого 2020 року Британія покинула ЄС. Але ось умови «розлучення» за чотири з половиною роки узгодити не вдавалось.

  • Лондон мав до кінця 2020 року укласти з Брюсселем торгову угоду. В іншому випадку країну очікував би «жорсткий» сценарій — 1 січня 2021 року Британія і ЄС у торгівлі перейшли б на умови Світової організації торгівлі, а замість нинішньої абсолютно безперешкодної торгівлі могли зʼявитися мита, тарифи, квоти та митні пости.
  • Невдалі спроби щодо цієї угоди у 2016 році коштували попередньому премʼєр-міністру Терезі Мей посади. Після трьох невдалих спроб заручитися підтримкою палати громад щодо її угоди про умови виходу Великої Британії з ЄС Мей була змушена оголосити про свою відставку.