Премʼєр Британії Джонсон сказав країні готуватись до «жорсткого» виходу з ЄС — без торгової угоди

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Премʼєр Британії Джонсон сказав країні готуватись до «жорсткого» виходу з ЄС — без торгової угоди

Stephanie Keith / Getty Images

Премʼєр-міністр Великої Британії Борис Джонсон заявив, що країна буде готуватися до Brexit з 1 січня 2021 року без торгової угоди. Він звинуватив Європейський Союз у відмові від серйозних переговорів. Про це повідомляє Reuters.

За словами Джонсона, якщо угоду не підпишуть, то Лондон працюватиме з ЄС як Австралія — за принципом вільної торгівлі.

Однак премʼєр залишив відкритою можливість для ЄС змінити курс і запропонувати Британії більш вигідну угоду: «Якщо станеться кардинальна зміна підходу, звичайно, ми завжди готові слухати, але це не здається особливо обнадійливим після саміту у Брюсселі».

На саміті у Брюсселі, який відбувся 15 жовтня, ЄС висунув ультиматум, заявивши, що стурбований відсутністю прогресу в переговорах зі Сполученим Королівством. Він закликав Лондон до компромісу з ключових спірних питань або до припинення поточних торгових звʼязків з ЄС після 1 січня.

Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що Євросоюз продовжує працювати над торговою угодою Brexit, «але не за всяку ціну».

  • 1 лютого 2020 року Велика Британія офіційно перестала бути членом Євросоюзу, яким була протягом 47 років. Тепер Лондону необхідно до кінця 2020 року укласти з Брюсселем торгову угоду. Якщо не вдасться її укласти, країну очікує «жорсткий» сценарій: 1 січня 2021 року Британія і ЄС у торгівлі перейдуть на умови Світової організації торгівлі, тобто замість нинішньої абсолютно безперешкодної торгівлі можуть зʼявитися мита, тарифи, квоти та митні пости.