Єврокомісія опублікувала текст угоди з Британією щодо Brexit

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Єврокомісія опублікувала текст угоди з Британією щодо Brexit

Dan Kitwood / Getty Images

Європейська комісія представила повний текст торговельної угоди з Великою Британією щодо Brexit. У тексті 1 246 сторінок. Про це повідомляє пресслужба комісії.

Угода передбачає вільну торгівлю на нульових тарифах та квотах. Окрім цього, у ній прописані умови і для інших сфер: інвестиції, конкуренція, податкова прозорість, повітряний і автомобільний транспорт, енергетика, рибальство і захист даних.

ЄС і Велика Британія узгодили нові правила для спільного управління рибними запасами у водах ЄС і Британії. Країна зможе і далі розвивати риболовецьку діяльність, при цьому діяльність європейських рибальських товариств буде захищена.

Що стосується транспорту, то угода передбачає постійне і стійке повітряне, автомобільне, залізничне і морське сполучення. У ній є положення, що гарантують чесну конкуренцію між операторами ЄС і Британії.

Обидві сторони зобовʼязалися забезпечити рівні умови гри й підтримувати охорону навколишнього середовища та боротьбу зі зміною клімату, зменшити викиди вуглецю.

Угода не поширюється на зовнішню політику, зовнішню безпеку і оборонну співпрацю, оскільки Велика Британія не хотіла вести переговори з цього питання.

Усі країни блоку повинні одноголосно проголосувати за прийняття угоди, після чого вона буде офіційно підписана. Це повинно відбутися до 1 січня 2021 року. Угоду можна буде застосовувати в тимчасовому режимі до 28 лютого.

Нагадаємо, що британські піддані проголосували за вихід з Євросоюзу ще влітку 2016 року. Опівночі на 1 лютого 2020 року Британія покинула ЄС. Але ось умови «розлучення» за чотири з половиною роки узгодити не вдавалось.

Лондон мав до кінця 2020 року укласти з Брюсселем торгову угоду. В іншому разі на країну очікував би «жорсткий» сценарій — 1 січня 2021 року Британія і ЄС у торгівлі перейшли б на умови Світової організації торгівлі, а замість нинішньої абсолютно безперешкодної торгівлі могли зʼявитися мита, тарифи, квоти та митні пости.

  • Невдалі спроби щодо цієї угоди у 2016 році коштували попередньому премʼєр-міністру Терезі Мей посади. Після трьох невдалих спроб заручитися підтримкою палати громад щодо її угоди про умови виходу Великої Британії з ЄС Мей була змушена оголосити про свою відставку.