Парламент Британії затвердив торгову угоду з ЄС

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Палата громад британського парламенту підтримала узгоджену торгову угоду між Британією та Європейським Союзом.

Про це пише Sky News.

За угоду проголосував 521 депутат, 73 виступили проти. Документ підтримали найбільші британські партії — Лейбористська та Консервативна, які зазвичай є опонентами на політичній арені Британії.

Проти виступили депутати від Шотландської національної партії, 11 ліберал-демократів, а також три депутати від партії з Уельсу.

Формально після погодження в Палаті громад документ ще має пройти голосування в Палаті лордів, яке відбудеться або ввечері 30 грудня, або вже 31 грудня. Однак Палата лордів майже ніколи не йде проти Палати громад і затверджує закони, які та ухвалює.

Згодом документ уже підписав і премʼєр країни Борис Джонсон.

Нагадаємо, 24 грудня Європейському Союзу і Великій Британії вдалося узгодити торгову угоду — економічні умови, за якими сторони діятимуть після Brexit. Угода заснована на вільній торгівлі з нульовими тарифами і квотами.

Також ЄС і Велика Британія узгодили нові правила для спільного управління рибними запасами. Щодо транспорту, угода передбачає постійне і стійке повітряне, автомобільне, залізничне і морське сполучення. У ній є положення, що гарантують чесну конкуренцію між операторами ЄС і Британії.

Угода не поширюється на зовнішню політику, зовнішню безпеку і оборонну співпрацю, оскільки Велика Британія не хотіла вести переговори з цього питання.

  • Британські піддані проголосували за вихід з Євросоюзу ще влітку 2016 року. Опівночі проти 1 лютого 2020 року Британія покинула ЄС. Але ось умови «розлучення» за чотири з половиною роки узгодити не вдавалось. Лондон мав до кінця 2020 року укласти з Брюсселем торгову угоду. Інакше на країну очікував би «жорсткий» сценарій — 1 січня 2021 року Британія і ЄС у торгівлі перейшли б на умови Світової організації торгівлі, а замість нинішньої абсолютно безперешкодної торгівлі могли зʼявитися мита, тарифи, квоти та митні пости.