Микитась не зʼявився в суд. Поліції дали дозвіл на його примусовий привід

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Микитась не зʼявився в суд. Поліції дали дозвіл на його примусовий привід

Шевченківський районний суд Києва ухвалив рішення про примусовий привід колишнього депутата і глави компанії «Укрбуд» Максима Микитася на засідання з обрання йому запобіжного заходу у справі про організацію викрадення юриста. Про це повідомляє «Радіо Свобода».

Відповідне рішення оголосила слідча суддя після того, як ані Микитась, ані його захисники не з’явилися на засідання 31 грудня. За словами прокурорів, вони не вказали причини неявки.

Застосувати привід до підозрюваного просила сторона обвинувачення через неможливість розгляду питання про запобіжний захід без його присутності.

«Враховуючи, що підозрюваний Микитась, якому повідомили про час і дату засідання, не з’явився до суду, про причину неявки не повідомив, суддя вважає за необхідне постановити ухвалу про привід підозрюваного на наступне судове засідання», — оголосив суд.

Привід має здійснити Нацполіція на засідання 31 грудня о 13:00.

На вчорашньому засіданні захист Микитася просив про перерву для ознайомлення з матеріалами справи, стверджуючи, що часу до засідання було недостатньо. Однак це клопотання суддя відхилила.

Адвокат Микитася Габрієлян заявляв про фальсифікацію доказів у справі про нібито організацію викрадення юриста. На переконання захисту, докази підробили після того, як заступник голови Офісу президента Олег Татаров дізнався, що Микитась свідчив проти нього в корупційній справі та йому готують підозру.

  • Микитась з 2019 року є головним фігурантом справи про розкрадання 81 млн гривень при будівництві квартир для Нацгвардії. У жовтні 2019-го йому повідомили про підозру в розкраданні, а 1 грудня 2020 року — про підозру в дачі хабаря.
  • 2 грудня НАБУ оприлюднило переписку підозрюваних у «справі Микитася», серед яких, імовірно, був заступник голови ОП Олег Татаров. 18 грудня Татарову вручили підозру в дачі хабаря.
  • Згодом у НАБУ повідомили, що генпрокурор Ірина Венедіктова таємно змінила прокурорів у зазначеній справі, а Печерський суд постановив забрати справу у НАБУ.
  • Після цього прокурори відкликали клопотання про обрання Татарову запобіжного заходу. Вони наголошують на «необґрунтованості підозри». Вищий антикорупційний суд це клопотання задовольнив — Татаров уникнув арешту.