САП заявляє, що Печерський суд змінив підслідність справи Злочевського

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомила, що Печерський райсуд Києва зобовʼязав Офіс генпрокурора забрати у Національного антикорупційного бюро справу про спробу дачі хабаря у $6 млн для керівників НАБУ і САП.

Про це повідомляє пресслужба САП.

«Не нехтуючи останніми тенденціями уникнення кримінального переслідування за допомогою рішень судів, адвокатом підозрюваного було подано дві аналогічні за змістом скарги на дії прокурора», — заявили в САП, пояснивши, що адвокат Миколи Злочевського (підозрюваного в організації давання хабаря) подав дві однакові скарги в Печерський суд на бездіяльність Офісу генпрокурора, після чого одну зі скарг задовольнили і зобовʼязали передати справу НАБУ в інший орган.

Говорячи про останні тенденції, САП мала на увазі ситуацію, коли у подібний спосіб Печерський суд передав справу забудовника Максима Микитася, яку вело НАБУ, в СБУ.

Суд при цьому відмовив САП у наданні повного тексту постанови. В Єдиному державному реєстрі судових рішень зазначена постанова відсутня.

У САП підкреслюють, що прокурори ОГП не є прокурорами в даному провадженні і не можуть брати участь у процесуальних діях.

Справа Злочевського

Увечері 12 червня Національне антикорупційне бюро повідомило, що затримало «праву руку» одного з колишніх чиновників — чоловік пропонував директору НАБУ і керівнику САП хабар у $6 мільйонів за закриття справи.

На брифінгу директор НАБУ Артем Ситник і глава САП Назар Холодницький заявили, що хабар давали за закриття справи проти Миколи Злочевського. Вона стосувалася заволодіння коштами стабілізаційного кредиту НБУ, виданого Реал Банку. Компанія Burisma, президентом якої є Злочевський, заперечує його причетність до хабарів.

За даними слідства, посередником у справі про передачу хабаря в $6 мільйонів головам САП і НАБУ виступав перший заступник начальника управління Державної податкової служби в Києві Микола Ілляшенко. Він намагався передати хабар за закриття однієї зі справ щодо Злочевського. Голова Державної податкової служби Олексій Любченко на час проведення дисциплінарного провадження усунув Ілляшенка від виконання обовʼязків. Вищий антикорупційний суд заарештував Ілляшенка, йому призначили заставу у 84 мільйони гривень.

За юриста компанії Burisma Андрія Кічу, який фігурує у справі про передачу $6 млн хабаря керівникам САП і НАБУ, внесли 40,35 млн грн застави.

16 червня Вищий антикорупційний суд обрав запобіжний захід третій фігурантці справи про передачу $6 млн хабаря керівникам САП і НАБУ — арешт із можливістю внесення застави в розмірі 120 млн грн. 1 липня Національне антикорупційне бюро повідомило про підозру Миколі Злочевському.