Хабар керівникам НАБУ та САП: гроші намагались заплатити за закриття справи ексміністра Злочевського

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
Хабар керівникам НАБУ та САП: гроші намагались заплатити за закриття справи ексміністра Злочевського

Скакодуб Андрій / УНІАН

Найбільший хабар в історії України у розмірі 6 мільйонів доларів намагалися заплатити керівникам НАБУ та САП за закриття справи проти колишнього міністра екології Миколи Злочевського.

Про це на брифінгу повідомили директор НАБУ Артем Ситник та очільник САП Назар Холодницький.

За їхніми словами, хабар призначався керівникам правоохоронних органів для того, аби була закрита справа проти колишнього міністра екології Миколи Злочевського. Вона стосувалася сприяння заволодінню коштами стабілізаційного кредиту НБУ, виданого Реал Банку.

Хабар же був поділений на частини: 5 мільйонів доларів призначались керівникам НАБУ та САП, а ще 1 мільйон доларів — посереднику. Загалом у справі затримали трьох людей, серед них і перший заступник голови Державної податкової служби Києва Микола Ілляшенко.

«Чому був такий поспіх? Тому що завтра у пана Злочевського день народження, і був план досягти максимального результату — закрити кримінальне провадження та забезпечити повернення Злочевського до України», — розповів Ситник.

  • Увечері 12 червня Національне антикорупційне бюро затримало «праву руку» одного з колишніх високопосадовців, чоловік пропонував директору НАБУ та очільнику САП хабар у $6 мільйонів за закриття справи проти нього.
  • Наприкінці вересня минулого року колишній генпрокурор Юрій Луценко повідомив, що Генпрокуратура закрила три провадження проти Злочевського. Справи стосувалися ухилення від сплати податків, відмивання коштів і розкрадання державних ресурсів.