Звинувачення Джуліані: У Луценка розповіли про три закриті справи проти Злочевського та Burisma

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Звинувачення Джуліані: У Луценка розповіли про три закриті справи проти Злочевського та Burisma

Микола Злочевський

Скакодуб Андрій / УНІАН

У колишнього генерального прокурора Юрія Луценка нагадали подробиці кримінальних проваджень проти ексміністра екології уряду Азарова Миколи Злочевського через заяви адвоката президента США Рудольфа Джуліані. Про це повідомила речниця Луценка Лариса Сарган.

Справа перша. Ухилення від сплати податків

«Це провадження розслідувалося в ГПУ ще до приходу Луценка на посаду генпрокурора. Проте лише восени 2016 справа була розслідувана, і Burisma заплатила найбільшу на той час суму податків і штрафів за результатами експертиз — 180 млн грн, а провадження було закрите», — написала Сарган.

Справа друга. Відмивання коштів

За словами Сарган, провадження у цій справі велося в ГПУ за активної участі тодішнього (і нинішнього) заступника генпрокурора Віталія Каська. «Провадження зводилося до того, що Злочевський мав рахунки у Британії, які, на думку слідства, не підтверджувалися його доходами. Ця справа ще до приходу Луценка була програна в Лондонському суді, де Злочевський показав, що на його рахунок ще до початку слідства надійшли кошти за продаж однієї з нафтобаз», — повідомила речниця Луценка.

Вона додала, що ГПУ тоді не змогла навести контраргументи, і суд Лондона закрив справу.

Справа третя. Розкрадання державних ресурсів

Провадження розслідувалися теж у ГПУ ще з 2014 року. Злочевський, будучи міністром природних ресурсів, видавав ліцензії, на думку слідства, повʼязаним з ним фірмам. «У рамках цих проваджень розслідувалося питання його фірми Burisma. У рамках одного з проваджень були і міжнародні запити до низки країн, за якими надали непогану доказову базу. Проте справу, всупереч закону, передали в НАБУ. А вже там її закрили», — підкреслила Сарган. Вона зазначила, що за словами керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назара Холодницього, детективи НАБУ не здійснили жодних слідчих дій, тому він змушений був закрити провадження.