У Венедіктової пояснили, чому відкликали клопотання про арешт Татарова: Підозру повідомили з порушенням

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
У Венедіктової пояснили, чому відкликали клопотання про арешт Татарова: Підозру повідомили з порушенням

Кузьмін Олександр / УНІАН

В Офісі генпрокурора пояснили, чому відкликали клопотання про обрання запобіжного заходу заступнику глави Офісу президента Олегу Татарову, якого підозрюють у причетності до розкрадання 81 млн гривень Нацгвардії. Про це повідомили в коментарі Інтерфакс-Україна.

В ОГП посилаються у своєму рішення на статтю 185 Кримінально-процесуального кодексу. «Встановлено, що в діях підозрюваних можливий склад іншого кримінального корупційного правопорушення, що не дає права звертатися до суду з клопотанням про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою», — повідомили в ОГП.

Крім того, у прокуратурі заявили, що Татарову повідомили про підозру з порушенням статті 481 Кримінально-процесуального кодексу. Там кажуть, що Татаров не втратив статусу адвоката, попри зупинення права на заняття адвокатською діяльністю. А через такі порушення суд у подальшому може визнати «зібрані докази недопустимими».

У відомстві також додали, що їхні прокурори та слідчі СБУ після надходження матеріалів розслідування з НАБУ дадуть свою оцінку зібраним доказам і ухвалять відповідні рішення.

У ст. 481 КПК йдеться, що повідомлення про підозру адвокату здійснює генеральний прокурор, його заступник або керівник регіональної прокуратури. Підозру Татарову підписав в. о. керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Максим Грищук, який за сумісництвом був в. о. заступником генпрокурора Ірини Венедіктової.

Водночас журналіст Юрій Бутусов писав, що одразу після підписання підозри Венедіктова позбавила Грищука статусу свого заступника.

Увечері 23 грудня Офіс генпрокурора передав справу Татарова з НАБУ до СБУ. НАБУ звинуватило ОГП у прямому захисті Татарова.

  • 18 грудня детективи НАБУ повідомили Татарову про підозру у причетності до справи про заволодіння 81 млн гривень Нацгвардії. Бюро просить для нього арешт із заставою в 10 мільйонів гривень.
  • За даними САП, колишній народний депутат, ексголова «Укрбуду» Максим Микитась у змові з Татаровим і заступником директора Державного науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС підробили експертизу. Посадовцю за це дали 250 тисяч гривень. Він занизив різницю між ринковою вартістю житлових комплексів у понад 11 разів — з 81 мільйона гривень до 7 мільйонів.
  • 29 грудня слідчі Нацполіції повідомили Микитасю про нову підозру — у викраденні юриста та вимаганні. У НАБУ побоюються, що нову підозру можуть використовувати, щоб заблокувати їхнє розслідування у справі Татарова і тиску на Микитася, щоб «викриті Бюро особи» уникли відповідальності.