Харківська міськрада проголосувала за увічнення пам’яті Кернеса. Що планується — поки не вирішили

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Харківська міськрада проголосувала за увічнення пам’яті Кернеса. Що планується — поки не вирішили

Ігор Чекачков / «Бабель»

Депутати Харківської міської ради підтримали рішення про увічнення пам’яті мера Геннадія Кернеса, який помер 16 грудня у Німеччині. Про це повідомляє «Суспільне».

Відповідне рішення ухвалили на позачерговій сесії 30 грудня. За проголосували 64 депутати, проти — вісім.

В. о. мера Ігор Терехов наголосив про внесок Кернеса, сказавши, що його вшанування — «святий обовʼязок». Водночас він зазначив, що положення про почесного громадянина міста Харкова передбачає, що міськрада не може присвоювати це звання посмертно.

Мерія поки вирішує, як саме будуть увічнювати памʼять мера. Положення ще допрацюють.

Раніше Терехов пропонував назвати на честь Кернеса станцію метро. Водночас, на сайті міськради зареєстрували кілька петицій, в яких містяни просять встановити меру пам’ятник, перейменувати на його честь аеропорт і вулиці.

  • Кернес помер у німецькій клініці «Шаріте». Туди його доставили у вересні з коронавірусом та двостороннім запаленням легень. 11 грудня міськрада Харкова повідомила, що в Кернеса відмовили обидві нирки.
  • На додачу до цього він ще мав ускладнення після замаху на вбивство у 2014 році. Тоді йому пошкодили хребет, спинний мозок, печінку та одну з легень. Після цього він почав пересуватися в інвалідному візку.
  • У Харкові попрощались з Кернесом 23 грудня. Спочатку його відспівали у Свято-Благовіщенському кафедральному соборі. На службу пустили лише найближчих родичів, друзів і колег, для решти харківʼян службу транслювали на екрані біля собору. О девʼятій ранку тіло перевезли до будівлі Театру опери і балету. Там підійти до труни та попрощатися могли всі охочі. На похорон прийшли 110 тисяч людей.