У Харкові розпочалося прощання з Кернесом. На церемонію приїхали Кличко, Добкін та Новинський

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
У Харкові розпочалося прощання з Кернесом. На церемонію приїхали Кличко, Добкін та Новинський

Катерина Коваленко / «Бабель»

В Харкові в Оперному театрі розпочалося прощання з мером Геннадієм Кернесом, який минулого тижня помер у Німеччині. Перед цим його відспівали у Свято-Благовіщенському кафедральному соборі, службу правив митрополит УПЦ МП Онуфрій.

Біля театру — довга черга містян, які прийшли попрощатися з Кернесом. На театрі встановили великий банер з портретом мера. На церемонію, зокрема, прибули мер Києва Віталій Кличко, а також політики Михайло Добкін та Вадим Новинський.

Прощання у фойє театру триватиме до 13:00, потім Кернеса поховають на 2-му міському кладовищі. Могила буде розташована навпроти поховань колишніх голів Харківської облдержадміністрації Олександра Масельського та Євгена Кушнарьова.

У місті оголошено траур. Рух центральними вулицями частково закрили. Церемонію прощання і поховання загалом охороняють майже пів тисячі силовиків.

На сайті Харківської міськради зареєстрували кілька петицій — просять перейменувати на честь Кернеса аеропорт і вулиці та встановити памʼятник.

  • Кернес помер 16 грудня у німецькій клініці «Шаріте». Туди його доставили у вересні з коронавірусом та двостороннім запаленням легень. 11 грудня міськрада Харкова повідомила, що в Кернеса відмовили обидві нирки.
  • На додачу до цього він ще мав ускладнення після замаху на вбивство у 2014 році. Тоді йому пошкодили хребет, спинний мозок, печінку та одну з легень. Після цього він почав пересуватися в інвалідному візку.
  • Обовʼязки харківського мера повинен тимчасово виконувати секретар міськради Ігор Терехов. Згідно із законодавством, не пізніше, ніж на 15-й день після смерті мера секретар міськради має звернутися до Верховної Ради з клопотанням про призначення позачергових виборів. Таке клопотання Рада повинна розглянути у 90-денний строк із дня смерті Кернеса.