У Харкові сьогодні відбудеться похорон Кернеса. У Благовіщенському соборі розпочалося відспівування

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
У Харкові сьогодні відбудеться похорон Кернеса. У Благовіщенському соборі розпочалося відспівування

Чапала Анна / УНІАН

У середу, 23 грудня, в Харкові відбудеться похорон мера Геннадія Кернеса, який минулого тижня помер у Німеччині. У місті оголошено траур.

Зранку у Свято-Благовіщенському кафедральному соборі розпочалося відспівування Кернеса. Службу править митрополит Онуфрій. Рух навколо собору обмежений, трансляцію богослужіння на вулиці дивляться кілька десятків людей.

Прощання з мером відбудеться у фойє оперного театру з 9:00 до 13:00. Потім — похорон на почесній алеї. Кернеса поховають на 2-му міському кладовищі, де поховані відомі харківʼяни. Могила буде розташована навпроти поховань колишніх голів Харківської облдержадміністрації Олександра Масельського та Євгена Кушнарьова.

У місті рух центральними вулицями частково закрили, а водіїв просять не виїжджати у центр. Церемонію прощання і поховання загалом охоронятимуть майже пів тисячі силовиків.

  • Кернес помер 16 грудня у німецькій клініці «Шаріте». Туди його доставили у вересні з коронавірусом та двостороннім запаленням легень. 11 грудня міськрада Харкова повідомила, що в Кернеса відмовили обидві нирки.
  • На додачу до цього він ще мав ускладнення після замаху на вбивство у 2014 році. Тоді йому пошкодили хребет, спинний мозок, печінку та одну з легень. Після цього він почав пересуватися в інвалідному візку.
  • Обовʼязки харківського мера повинен тимчасово виконувати секретар міськради Ігор Терехов. Згідно із законодавством, не пізніше, ніж на 15-й день після смерті мера секретар міськради має звернутися до Верховної Ради з клопотанням про призначення позачергових виборів. Таке клопотання Рада повинна розглянути у 90-денний строк з дня смерті Кернеса.