Путін підписав закон про санкції проти соцмереж за цензуру російських ЗМІ

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Президент Росії Володимир Путін підписав закон про санкції за цензуру щодо російських ЗМІ.

У середу, 30 грудня, документ опублікували на офіційному порталі правової інформації.

Закон надає Роскомнагляду право блокувати «інтернет-ресурси, що допускають дискримінацію щодо матеріалів російських ЗМІ» через расову, національну чи політичну приналежність.

Надавати інтернет-ресурсу статус «причетного до порушення основоположних прав і свобод людини, прав і свобод громадян РФ» зможе генпрокурор РФ і його заступники за погодженням з Міністерством закордонних справ РФ. Після цього такі «порушники» потраплять до спеціального списку сайтів, стосовно яких діятимуть обмежувальні заходи.

Зазначимо, завдяки цьому закону Роскомнагляд зможе блокувати YouTube, Facebook і Twitter, або сповільнювати доступ до них на території Росії.

  • У середині квітня 2018 року в Росії заборонили Telegram, оскільки месенджер відмовився передати ФСБ ключі шифрування від листування користувачів.
  • 1 листопада 2019 року в Росії набули чинності зміни до законів «Про звʼязок» і «Про інформацію», які передбачають створення ізольованого інтернету. За новим законом, увесь трафік у Росії має проходити через спеціальні точки обміну, які будуть зафіксовані в окремому реєстрі Роскомнагляду.
  • У Росії примусово стягнуть із Facebook і Twitter по 4 мільйони рублів штрафів. Компанії відмовилися переносити дані користувачів до РФ. У 2016 році за відмову локалізувати дані росіян на вимогу Роскомнагляду у країні заблокували соцмережу LinkedIn.