У Росії набув чинності закон про ізоляцію Рунету. Перші спроби встановити фаєрвол провалилися

Автор:
Юлія Рябчун
Дата:

1 листопада у Росії набули чинності зміни до законів «Про звʼязок» і «Про інформацію», які передбачають створення ізольованого інтернету. Як повідомляє «Нова газета», відтепер оператори зобовʼязані встановлювати системи фільтрації інтернет-трафіку для «протидії загрозам». Поки закон набув чинності частково, низка його положень, зокрема про національну доменну зону та криптографічний захист, почнуть діяти з 1 січня 2021 року.

За новим законом, весь трафік у Росії має проходити через спеціальні точки обміну, які будуть зафіксовані в окремому реєстрі Роскомнагляду. Як пише «Коммерсантъ», на установку блокуючого обладнання по всій країні піде близько року.

Перші технічні засоби протидії загрозам, або фаєрволи, у пілотному режимі влада намагалася встановити з початку осені в Уральському федеральному окрузі. Як пише Bloomberg з посиланням на джерела серед розробників програми, спроби активувати фаєрвол на Уралі викликали збої в роботі інтернету в регіоні. «Щоб обмежити технічні збої, влада тестує обладнання вночі», — розповів співрозмовник Bloomberg.

Міжнародна правозахисна організація »Репортери без кордонів» розкритикувала російський закон про ізоляцію інтернету. У своїй заяві «репортери» зазначили, що це є «небезпечним кроком до всеосяжного контролю і нагляду над цифровою комунікацією». Правозахисники також наводять паралелі з китайським проєктом «Золотий щит», або «Великий китайський фаєрвол», який запровадили у 2003 році. Він обмежує доступ китайців до багатьох іноземних сайтів і соцмереж.