В Україні набув чинності закон про особливий статус Донбасу

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
В Україні набув чинності закон про особливий статус Донбасу

Дівєєв Сергій / УНІАН

В Україні набув чинності закон, який продовжує на рік особливий статус для окупованого Донбасу. Його опублікували в газеті «Голос України» 29 грудня, чинності він набуває у день публікації.

Закон ухвалили 16 вересня 2014 року. Потім його тричі продовжували на рік, і зараз він діє до 31 грудня. У новому проєкті дію закону знову продовжили на один рік — до 31 грудня 2021 року.

Що передбачає закон про «особливий статус» Донбасу?

  • Недопущення кримінального переслідування, притягнення до кримінальної, адміністративної відповідальності та покарання осіб — учасників подій на території Донецької, Луганської областей.
  • Вивчення і підтримку російської та будь-якої іншої мови, а також їхній вільний розвиток і рівноправність.
  • Неможливість дострокового припинення повноважень депутатів місцевих рад і посадових осіб, обраних на місцевих виборах.
  • Особливий порядок призначення суддівського корпусу та прокуратури. Призначення будуть відбуватися за згодою місцевої влади, а не Києва.
  • Кабмін, інші центральні органи виконавчої влади можуть підписувати з відповідними органами місцевої влади угоди щодо економічного, соціального та культурного розвитку.
  • Створення загонів народної міліції рішенням міських, селищних, сільських рад, координація їхньої діяльності відповідним сільським, селищним, міським головою. Загони народної міліції утворюються на добровільних засадах із громадян, які постійно мешкають у відповідних населених пунктах.
  • Спеціальний економічний режим, щоб стимулювати інвестиції та допомогти підприємствам відновити інфраструктуру, житловий фонд, переорієнтувати промисловість, створити нові робочі місця.

Зазначимо, оскільки російська сторона не дотримується Мінських домовленостей, особливий порядок місцевого самоврядування так і не запровадили.

Також документ передбачав, що 7 грудня 2014 року в окремих районах Донецької та Луганської областей мали відбутися позачергові місцеві вибори.

Нагадаємо, у бойових діях на Донбасі з початку 2020 року загинули 49 українських військових, четверо з них — вже під час перемир’я.